Vláda chce regulovat práci na dohodu. Lidi tím připraví o část výdělku

Práce na dohodu se nejčastěji využívá u přivýdělků nebo zkrácených úvazků a pracující jsou daňově zvýhodněni. To se nezamlouvá vládě. "Mnoho lidí a mnoho firem ten institut využívá k tomu, že vlastně nahrazuje standardní pracovní poměr," tvrdí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V současné době platí, že příjem brigádníka je osvobozen od placení sociálního pojištění v případě, že jeho výše nepřesáhne 10 000 Kč za měsíc. Brigádník si tak může měsíčně vydělat v podstatě neomezenou sumu, pokud pracuje pro více zaměstnavatelů a u žádného z nich tuto částku nepřekročí. Vláda ale chce nastavit dva přísnější limity, po jejichž překročení vznikne povinnost platit sociální pojištění.

[chooze:article;value:507569]

Pokud brigádník bude pracovat pouze pro jednoho zaměstnavatele, výše jeho příjmu nesmí překročit hranici 25 % průměrné mzdy. U více zaměstnavatelů pak celkovou výši 40 % průměrné mzdy. Brigádníkům ale podle nových pravidel vznikne také nárok na dovolenou.

"Ten limit je nastaven velmi nízko, takže to prodraží dohody, které jsou často jediným způsobem, jak řešit výkyvy poptávky. Ve zdravotnictví a v sociálních službách by to byl obrovský problém," kritizuje ale návrh ekonom a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Náklady na brigádníka navíc podle odhadů zaměstnavatelů vzrostou zhruba o třetinu. "Hází nám další klacek pod nohy. Ten institut dohody o provedení práce byl prostě na určité věci lepší – zejména ve službách. My jsme s ním neměli žádný problém, zaměstnanci s tím neměli problém," tvrdí podnikatel Luboš Kastner.

Dohody o provedení práce se nově budou evidovat v centrálním registru. Podle Jurečky ale už tak přetíženým úředníkům práce nepřibude. "Žádné připomínky z praxe, že by to znamenalo nějaký nárůst administrativy, jsme nezaznamenali. Stejně tak i na straně ČSSZ, která toto bude realizovat, nepočítáme, že by to měla být nějaká další komplikace," tvrdí Jurečka.

[chooze:article;value:507603]

Podle Prouzy ale ministr neříká tak úplně pravdu. "Výrazně to navýší byrokracii. Najednou se bude muset něco někam reportovat. Není jasné, když má někdo dohodu třeba u tří zaměstnavatelů, kdo bude ten, který bude doplácet," vyjmenoval nejasnosti. 

Podle Vladislava Minčiče z Hospodářské komory navíc může hrozit, že se lidé přesunou do takzvané šedé ekonomiky. "Hospodářská komora pochopitelně rozumí snaze vlády vybrat do státního rozpočtu nějaké peníze navíc, ale může se stát, že ty dohody nebudou v praxi tak hojně uzavírány a že skutečně někteří zaměstnavatelé dají za práci peníze raději jen tak na ruku," prohlásil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.