Statisíce lidí v Polsku protestují proti vládě. Bojí se o budoucnost demokracie

Do protivládního pochodu ve Vašavě nazvaného "Proti vysokým cenám, krádežím a lžím, za svobodné volby a demokratické evropské Polsko" se v neděli po poledni zapojilo podle polského webu Onet asi 300 tisíc lidí. Podle varšavského magistrátu jich může být až 500 tisíc.

Akci pořádá opoziční strana Občanská platforma (PO), kterou vede bývalý premiér a někdejší předseda Evropské rady Donald Tusk. Další tisíce lidí se sešly i v jiných velkých městech, například v Krakově nebo ve Štětíně.

Hlavním důvodem k účasti na demonstracích mají být obavy lidí z omezování demokratických institucí a zásad právního státu, kterého se má dopouštět vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczinského. Ta se totiž rozhodla předložit nový zákon, který má zabránit šíření ruského vlivu v Polsku. Opozice, ale například také USA a Evropská unie se však obávají, že jde o snahu vlády regulovat opozici.

[chooze:article;value:505725]

Jak uvádí například web Politico, zákon má vést k vytvoření komise, která bude moci lidem na deset let zakázat výkon veřejných funkcí. Ačkoliv vláda tvrdí, že jejím hlavním úkolem je odhalit a zneškodnit agenty Kremlu, opozice se obává, že povede k honu na čarodějnice a likvidaci politických oponentů. I proto si zákon vysloužil přezdívku odvozenou od příjmení vůdce opozice Lex Tusk.

Obavy posiluje také to, že představitelé PiS se už v minulosti nechali slyšet, že vláda PO v letech 2007 až 2015 posílila závislost Polska na ruských fosilních palivech, což podle nich vyvolává otázky, zda představitelé tehdejší vlády nebyli pod vlivem Moskvy, připomíná web Euractiv. Problematické je také to, že zákon má vejít v platnost před blížícími se parlamentními volbami.

[chooze:article;value:505712]

Protesty probíhají symbolicky 4. června, tedy na výročí prvních polosvobodných voleb uspořádaných v tehdy komunistickém Polsku v roce 1989. Kromě zástupců hlavní opoziční strany se do nich zapojily také osobnosti kultury či z odborového hnutí Solidarita, které stálo v čele prodemokratických změn v osmdesátých letech, včetně jejího bývalého vůdce a prvního demokratického prezidenta Lecha Walesy.

"Prvním krokem k odhození otroctví je být odvážný a osvobodit se. Prvním krokem k vítězství je poznat sám sebe. Dnes jsme zde proto, aby celé Polsko, celá Evropa, celý svět, aby každý viděl, jak jsme silní," okomentoval demonstrace jejich svolavatel Tusk.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.