Kreml zakázal západním novinářům vstup na ekonomické fórum v Petrohradě

Petrohradské mezinárodní ekonomické fórum bylo založeno v roce 1997 s cílem propagovat hospodářské úspěchy Ruska před světovými investory. Server Kyiv Independent připomíná, že to je poprvé, co byl západním novinářům vstup na fórum zakázán.

Fórum v Petrohradě, bývalém carském hlavním městě, které nechal před 300 lety postavit car Petr Veliký jako "okno" do Evropy, se koná od roku 1997 a mnozí představitelé ho považují za ruskou odpověď na Světové ekonomické fórum v Davosu.

[chooze:article;value:507493]

"Tentokrát bylo skutečně rozhodnuto neakreditovat na SPIEF novináře z nepřátelských zemí," řekl Peskov ruské státní tiskové agentuře TASS a dodal, že "všichni ostatní novináři budou na platformě pracovat". "Nepřátelské země" je definice, kterou Moskva označuje ty země, které na ni uvalily sankce kvůli válce na Ukrajině.

Agentura Reuters v sobotu uvedla, že úředníci fóra informovali její moskevskou kancelář s tím, že akreditace novinářů na akci byla zrušena, přestože byla potvrzena 1. června.

Kvůli mimořádně přísným a represivním zákonům o svobodě sdělovacích prostředků se z Ruska stále hlásí jen málo západních novinářů. V březnu 2023 byl v Rusku na základě obvinění ze špionáže zadržen reportér listu Wall Street Journal Evan Gerškovič. Stal se tak prvním americkým novinářem zadrženým v Rusku na základě takového obvinění od dob studené války.

Když Rusko v roce 2000 zažívalo rozkvět, sjížděli se na fórum významní západní investoři a investiční bankéři, kteří chtěli získat podíl na explozivním růstu v prvním desetiletí Putinovy vlády.

V posledních letech však západní investory nahradili čínští a arabští investoři. Loni na fóru jednal saúdskoarabský ministr energetiky princ Abdulaziz bin Salmán s ruským vicepremiérem Alexandrem Novakem. Fórum se bude konat od 14. do 17. června.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.