Ceny uhlí klesají. Podle ekonomů přichází ideální čas na jeho nákup

Pan Matula z Ostravska na nic nečekal a využil nižších cen. Za třicet metráků zaplatil zhruba 20 000 korun. Ještě před pár měsíci by se ale pořádně plácl přes kapsu. "Vidíme velmi rychlý pokles ceny uhlí. Zatímco v září loňského roku se jedna tuna obchodovala zhruba za 450 amerických dolarů, tak nyní jsme pod 150 americkými dolary," okomentoval situaci na trhu ekonom Petr Studnička.

Tuna uhlí tak na světových trzích v přepočtu aktuálně stojí přes 3 000 korun. K tomu je ale potřeba připočíst i další náklady, jako je doprava nebo výdaje na těžbu. Přesto Češi uhlí nakupují o pár set korun levněji než v předchozích chladných měsících. Cena sice závisí na jeho kvalitě, průměrně se ale dá metrák hnědého uhlí pořídit za 680 korun.

[chooze:article;value:506199]

"V současné době je zájem vyšší v průměru o dvacet procent. Zásoby, co tady máme, tak už jsou prodané," potvrzuje velký zájem o uhlí prodejce Luděk Makový Chocenického Újezdu.

Podle ekonomů je cena uhlí také sezónní záležitostí. Mimo topné období tedy klesá a s příchodem chladného počasí se zase zvedne.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.