Bydlíte v paneláku? Snižte si 2/3 nákladů na energie

Fotovoltaické elektrárny jsou v Česku v kurzu. Zatím jejich výhody využívali hlavně majitelé rodinných domů. Situace se ale změnila a od začátku roku se vyplatí i vlastníkům bytů v panelových či bytových domech. Kromě toho, že ušetří až 2/3 nákladů na energie v ročním vyúčtování, mohou také získat až 30 000 až 43 000 korun státní dotaci na jednu bytovou jednotku. Nepřipravujte se zbytečně o statisíce korun! 

​Mít na domě vlastní fotovoltaiku je v případě panelových a bytových domů ideální řešení. Výroba energie pokryje náklady na společné prostory v domě, jako jsou provoz výtahu, osvětlení společných prostor a chodeb. Dále se vyrobená energie dá použít pro jednotlivé byty jak na provoz běžných spotřebičů, tak i na ohřev teplé vody. A ten v ročním vyúčtování tvoří nemalou položku.

„Společenství vlastníků jednotek teď mají jedinečnou šanci si za velké státní podpory pořídit vlastní nezávislý zdroj energie. Drtivá většina panelových a bytových domů má střechy vhodné pro instalace solárních panelů. Podle vybraného systému – s ohřevem vody či bez – jsou úspory pro majitele jednotlivých bytů v řádu tisíců korun ročně,“ upřesňuje René Milota, jednatel společnosti Acetex, která se zabývá instalacemi fotovoltaických elektráren, ale i tepelných čerpadel a nabíječek na elektroauta.

Začněte šetřit už od roku 2024

Pro vlastní fotovoltaiku na střeše je třeba udělat jediné: Předsednictvo společenství by se mělo obrátit na seriózního dodavatele fotovoltaických řešení a nechat si od něj vypracovat cenovou nabídku (ta je zdarma) včetně velikosti a výkonu fotovoltaické elektrárny a možné výše státní podpory a studii připojitelnosti (náklady v řádu jednotek tisíců). A s těmito podklady jít na shromáždění vlastníků pro odsouhlasení.

René Milota z Acetexu to upřesňuje: „Předsednictvo mohu uklidnit, veškeré papírování, projektovou dokumentaci a potřebné studie vyřídíme za ně. Dohlídneme i na vyplacení peněz z programu Nová zelená úsporám. To zpravidla následuje po revizních kontrolách, předání díla a připojení fotovoltaiky do distribuční sítě.“

​Od počátku letošního roku platí, že fotovoltaické elektrárny do výkonu 50 kWp nepotřebují stavební povolení ani registraci u Energetického regulačního úřadu. Tím se jejich realizace výrazně usnadňuje a zkracuje. Společenství, která začnou s přípravou již teď, mohou už od začátku roku 2024 mít fotovoltaiku zprovozněnou a ušetří nemalé náklady.

Kolik můžete získat od státu?

Za 1 kWp instalovaného výkonu = 15 000 Kč

Za 1 kWh bateriové úložiště = 10 000 Kč

Za připojenou bytovou jednotku = 5 000 Kč

Za 1 kW fotovoltaického ohřevu teplé vody = 13 000 Kč

Projektová podpora = 15 000 Kč, 40 000 Kč nebo 70 000 Kč podle typu podpořeného opatření

Podle velikosti domu a jeho počtu bytových jednotek se vypočítá finální výše dotace. V každém případě ale dosahuje vyšších statisíců a pokryje až 50 % nákladů na fotovoltaickou elektrárnu.  

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.