Žebříček nejsilnějších armád světa: Vedou USA, Česko si pohoršilo

Počet příslušníků, rozmanitost i jaderný arzenál. Nejen to jsou ukazatele žebříčku, který řadí země podle síly jejich armády. Seznam každoročně sestavuje společnost Global Firepower.

Už po desetiletí žebříčku kralují Spojené státy americké. Druhé místo obsazuje Rusko, třetí Čína. Bramborovou medaili dostala Indie, v jejímž těsném závěsu je Spojené království. První desítku pak ještě doplňuje Jižní Korea, Pákistán, Japonsko, Francie a Itálie.

Ze 145 zemí je Česká republika na 48. místě. Ukrajina se umístila na 15. místě a naši sousedé si vedou různě. Mezitím, co Polsko obsadilo 20. příčku a Německo 25., Slovensko se umístilo na 67. místě a Rakousko na 84. Tabulku uzavírá Libérie, Somálsko, Moldavsko, Benin a na posledním místě je Bhútán.

[chooze:article;value:506644]

​Podle deníku Insider patří mezi kritéria, podle kterých společnost žebříček sestavuje, hned několik ukazatelů. Hodnotí například podle počtu příslušníků armády, rozpočtu na obranu nebo podle rozmanitosti jednotlivých složek. Zohledňuje ale také jaderný arsenál. Nerozhoduje naopak politická situace.

Na základě těchto faktorů pak společnost vypočítává tzv. PowerIndex, přičemž skóre blížící se nule znamená silnější armádu. Česká republika měla index 0,7849, první USA 0,0712 a poslední Bhútán 6,2017.

Česká armáda pracuje na vyzbrojování. Převzala tank typu Leopard:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.