Plyn z Ruska zřejmě nahradí plyn z Ázerbájdžánu. Síkela jedná o dodávkách

Plyn z Ázerbájdžánu by Česku mohl pomoci nahradit dodávky z Ruska. To tvrdí ministr Síkela, který právě v Ázerbájdžánu jednal o energetické bezpečnosti i rozvoji obchodní spolupráce. "Česko by mohlo v blízké budoucnosti získávat plyn z Ázerbájdžánu, naší snahou je začít co nejdříve s návrhem podmínek a s testovacími dodávkami," řekl.

S Ázerbájdžánem by Česká republika navíc mohla rozvíjet i další spolupráci v oblasti energetiky. "Vnímám roli Ázerbájdžánu v energetické bezpečnosti Evropy jako nezbytnou, zejména s ohledem na budoucnost. Evropa potřebuje pevné a spolehlivé energetické partnery, kteří jsou klíčoví pro udržení stability a konkurenceschopnosti našeho průmyslu," dodal Síkela.

[chooze:article;value:506259]

​Tím by ale spolupráce skončit nemusela. Ministr prý vidí potenciál rozvoje třeba i v inovacích nebo zdravotnických technologiích. Ostatně taková spolupráce probíhá už několik let. V posledních desetiletích totiž Česko s Ázerbájdžánem navázalo silné obchodní vztahy. Země je aktuálně naším 28. nejvýznamnějším dovozním partnerem. Z Česka naopak proudí například telekomunikační a audio technologie.

Od začátku války na Ukrajině se dovoz plynu z Ruska po celé Evropě výrazně snížil a nahradil ho dovoz zkapalnělého zemního plynu, zejména z USA. Podle Rady Evropské unie pak do listopadu 2022 představoval podíl plynu z Ruska jen asi čtvrtinu dovozu plynu do EU.

Plyn se v Evropě nejvíce využívá k výrobě elektřiny a tepla. Například v roce 2021 se na tuto výrobu spotřebovalo 31,4 procenta zásob plynu. Dalších 24 procent spotřebovaly domácnosti, které plyn využívají hlavně k vytápění a vaření. 22,6 procenta šlo do průmyslu. Zbylých 11,4 procenta našlo jiné energetické a neenergetické využití a 10,6 procenta využily další služby.

Síkela k plynu: Zimu jsme zvládli, vyhráno ale nemáme. Chystá se revoluční změna

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.