V Mostě končí vyhlášený antikvariát. Věci v něm teď koupíte za pár korun

Antikvariát v Mostě končí po 23 letech. Luboš Růžička se rozhodl pověsit podnikání na hřebík. Neuživí ho, navíc se stěhuje a věci není kde uskladnit. "Ty režie nejsou malý. Budete některej měsíc dělat za 10 tisíc? Asi těžko," vysvětluje.

Obří knižní sbírku prodává za 20 korun za kus. V nabídce má ale také staré foťáky, elektroniku, vybavení domácnosti. Tam jsou ceny na domluvě. Co zůstane v regálech ještě za měsíc, pan Růžička nabídne za pětikorunu. "Zboží, co neprodám, půjde do kontejneru," dodává.

[chooze:article;value:507441]

Podobný osud zřejmě čeká také další antikvariáty, které se zuby nehty drží. Ještě před pár lety bylo ve Zlíně antikvariátů pět, nyní už přežily pouze dva. Jedním z nich je antikvariát U Brouků. "Brzy to bude asi likvidační, neudržitelná situace. Příští rok nevím, co bude. Vypadá to, že zavřu," tvrdí jeho majitelka Renata Vesná.

V Česku je podle odhadů okolo 200 antikvariátů, čtvrtina jich je v Praze. I přesto, že postupně končí, patříme v počtu obchodů se starožitným zbožím na špičku v Evropě.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.