Přírodní odpuzovače komárů či klíšťat: Pomoci mohou bylinky i některá jídla

Sezóna komárů v Česku zatím naplno neodstartovala. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je aktuálně nejhorší situace na jihovýchodě země, kde aktivita otravného hmyzu dosahuje místy i střední úrovně, jinak je ale zatím relativně klid. To by se ovšem mělo brzy změnit. Odborníci se obávají, že letos budou komáři lidem "pít krev" opravdu hodně. Některé oblasti mohou být komáry dokonce zamořené.

​V letních měsících se bzučícímu hmyzu nevyhneme, obzvlášť při pobytu v přírodě. Pokud ale máte pocit, že na vás komáři útočí víc než na kohokoli jiného, můžete vyzkoušet některou z babských rad.

Jídlo jako zbraň

Někteří lidé věří, že proti komárům mohou bojovat s plným žaludkem. Před bodavým hmyzem se zkoušejí chránit například pojídáním česneku nebo cibule. Doporučuje se také kajenský pepř, chilli, droždí či kvasnice.

Přírodní repelenty

Meduňka, máta, levandule, hřebíček, skořice nebo citronela. Pokud něco z toho máte doma, můžete si zkusit vytvořit přírodní repelent. Podomácku vyrobené produkty jsou jednou z oblíbených variant, jak se bránit proti komárům. Na internetu najdete bezpočet návodů a receptů.

Hodit se opět může i česnek, jak upozorňuje portál Medical News Today. Nejsilnější je ale účinek prvních třicet minut po aplikaci, pak rychle klesá.

[chooze:article;value:504154]

Pozor na pot i pivo

Zdá se, že pot je magnetem na komáry, protože obsahuje kyselinu mléčnou, která komáry přitahuje, píše Health. Portál současně varuje, že i pivo po grilování z vás může udělat návnadu na hmyz, jak naznačuje několik menších studií. Na druhou stranu jiní výzkumníci tvrdí, že pivo díky vitaminu B může naopak pomoci. Názor si tak musíte udělat sami.

Květiny proti komárům

Muškáty, afrikány, levandule, šanta kočičí i pelyněk. To vše vás může uchránit před invazí komárů doma. Stačí zasázet tyto rostliny do truhlíků a postavit je za okno. Někdo dokonce potírá okenní rámy osvědčeným česnekem.

Přírodní tipy proti klíšťatům

Zatímco sezona komárů se teprve rozjíždí, klíšťata už řádí ve velkém. Na portálu kliste.cz najdete hned několik tipů, jak se chránit. Pomoci může ocet svařený s rozmarýnem (lze využít i levanduli, tymián nebo čajovník), fenykl v kapse od kalhot, tinktura z vratiče obecného v kombinaci s česnekem, citrusy, nebo vylouhovaný hřebíček.

​Letos hrozí přemnožení komárů, obávají se odborníci (4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.