PŘEHLED: Na jahodách přímo od farmáře ušetříte! Mnohdy dokonce nezdražovali

​Jahody Kunratice

Oblíbené kunratické jahody se tradičně i letos prodávají ve stánku Bouda u Křížku, a to od pondělí 29. května v čase od 7:30 do 15:30. Cena za kilogram jahod je 126 korun. Prodej jahod ve stánku na parkovišti u kostela sv. Jakuba startuje 31. května. Cena jahod je i tam 126 korun.

Kunratické jahody

V ulici K Libuši jen několik metrů od kunratického kostela stojí stánek s nápisem Prodej jahod. V sezóně jsou k dostání denně od osmi hodin. Jahody navíc sklízí každý den ráno a na pult jsou tak přiváženy čerstvé.

[chooze:article;value:507113]

​Jahodárna Sedlčánky

Rodinná firma v Sedlčánkách letošní prodej jahod už zahájila. Cena za kilogram jahod je 180 korun. Ačkoliv firma prodává i další zeleninu, jahody jsou její hlavní komoditou.

Ovocné sady Bříství

Prodej jahod zahájily 23. května i Ovocné sady Bříství. Ty dokonce na čerstvě česané jahody přijímají objednávky. V průběhu týdnu je také vozí do Prahy, zakoupit si voňavé ovoce je ale možné i na jejich jahodovém poli. Cena za kilogram jahod je 160 korun.

Jahodárna Kouřim

Prodej natrhaných jahod z Kouřimi bude pravděpodobně zahájen okolo 10. června a jejich sklizeň letos zřejmě potrvá až do 10. července. Natrhané jahody bude možné koupit denně od 7 do 19 hodin. Cena za kilogram bude 100 korun, možné bude koupit balení po dvou kilech či pěti kilech.

​Jahody Vodňany

Prodej jahod odstartoval už i ve Vodňanech a pana Vayla Manzyuka, který je pěstuje, zájemci zasypávají dotazy už od rána. Počasí sice jahodám nepřálo, ale úroda je prý kvalitní. Cena zůstává stejná jako minulý rok, a to 80 korun za kilogram.

Jahody Bavorov

V jihočeském Bavorově probíhá prodej jahod denně od osmi do 18. hodin. Tamní farma navíc z jahod vyrábí i zmrzlinu Zárubovku.

[chooze:article;value:496684]

​Zelenina Kovář

První várku jahod prodávají už i v Brně na Zelném trhu. V Dolních Kounicích jste je navíc mohli ochutnat už v pondělí. Na obou místech je možné jahody zakoupit každý den za příznivého počasí.

Ovocnářství Buzrla

Pro mlsné jazýčky sklidilo Ovocnářství Buzrla první letošní jahodovou úrodu. Zatím je prodávají pouze na objednávku, a to za 120 korun za kilogram. Více informací mají na stránkách.

Jahody Pavel Jebáček

V Jihomoravském kraji půjdou letos kupovat jahody i od pana Jebáčka. Kdy se ale začne sklízet a jaká bude cena upřesní až 10. června, kdy začne i řešit objednávky. Do té doby je nepřijímá.

Jahodárny Prostějov

Prodej jahod v Prostějově probíhá před vstupem do obchodní galerie Arkáda a v Mostkovicích u hřiště. Poznáte ho podle žlutého stánku s označením "prostějovské jahody". Kilo koupíte za stejnou cenu jako vloni.

Farma Měšťákovi

V letošním roce opět nabízí jahody i Farma Měšťánkovi. Trhané jahody ale prodává pouze po předchozím objednání, které je možné přes telefon i email. Více informací naleznete na stránkách.

[chooze:article;value:502483]

​Jahodárna Štěnovice

Letošní úrodu jahod hlásí i Jahodárna Štěnovice. Jahody ale ještě nejsou zralé a veškeré informace se zájemci včas dozví.

​Samosběr Piletice

Na Královéhradecku to vypadá spíše na samosběr. Ten je možný například v Pileticích a začíná už 2. června od osmi do 16 hodin. Cena za kilogram je 85 korun.

Sempra Turnov

Sklizeň jahod by mohla v Libereckém kraji začít někdy okolo 5. června. Vše ale rozhodne až počasí.

[chooze:article;value:506120]

​Jahodárna Brožany

Přímo na farmě v Ústeckém kraji nabízí své jahody Jahodárna Brožany. Prodejna má otevřeno každý den, včetně víkendů a svátků, a to od 7 do 19 hodin. Ve stánku nabízí i čerstvou sezónní zeleninu či sazenice.

​Jahody Šantrůček

Jahody jsou v plném květu i v České Bělé. Kromě samosběru nabízí i jahody natrhané. Ty je vhodné si objednat přes formulář na jejich stránkách. Samosběr tam navíc začíná už v polovině června.

Farma Simandl

Objednávky na rok 2023 ještě nejsou možné, brzy ale budou. Termín bude stejný jako pro samosběr, a ten začne zřejmě v první polovině června. Všechno ale záleží na počasí. Jahody je možné objednat i v e-shopu.

Bio jahody Třebíč

Objednávkový systém je sice zrovna zavřený, brzy by se měl ale znovu rozjet. Farma pěstuje bio jahody na jednom hektaru sází hned několik odrůd. Zaměřuje se ale zejména na ty pozdní, a proto u ní sběr začíná o něco později než u jiných jahodáren.

[chooze:article;value:505230]

​Statek Malejov

Na samosběr to kromě Královéhradecka vypadá i v Pardubickém kraji. Ten totiž nabízí například Statek Malejov. Jahody tam letos dobře odkvetly a bude jich prý dostatek pro všechny.

​Jahody Funck Odrava

Každoročně probíhá prodej jahod i v Odravě. Letos ale ještě s novými informacemi firma nepřišla. Zřejmě potřebuje na dozrání jahod ještě čas, o lahodné kousky nás ale dozajista nepřipraví.

​Jahody z Holešova

Hned několik jahodových stánků naleznete ve městech Holešov, Martinice, Zlín, Otrokovice, Bystřice pod Hostýnkem, Kroměříž a Slušovice. Stánky jsou označeny logem Jahody z Holešova a čas jejich otevření naleznete na stránkách.

​Farma Drahoš

Košíky plné jahod si zájemci budou moct z Farmy Drahoš odnést už od půlky června díky samosběru. Farma totiž předpokládá, že by mohl začít někdy mezi 10. až 15 červnem. Cena bude ještě upřesněna. Prodej natrhaných jahod ale nechystá.

Plesnivé citróny, nahnilá zelenina. I přesto nebyly výsledky kontroly potravin špatné:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.