Jaderný skandál na Slovensku. Policie zadržela podezřelý kufřík

[chooze:gallery;value:31964]

​Do nepovolaných rukou se dostala přenosná radiometrická souprava typu TROXLER, která obsahuje uzavřené radioaktivní radiátory obsahující radioaktivní látky cesium Cs137 a americium Am241. Slovenská policie o tom informovala na facebooku.

Osoba, kterou slovenští policisté označují jako L. B., měla nabídnout toto zařízení k prodeji, přestože neměla ani povolení k jeho držení.

​Následně začalo rozsáhlé pátrání kvůli zjištění osob účastnících se protiprávní činnosti a vyhledání zařízení obsahujícího radioaktivní materiál. "Cílem bylo minimalizovat riziko úniku nebezpečných látek kvůli neprofesionální manipulaci či úmyslné činnosti," uvedla policie.

[chooze:article;value:473810]

"Vyšetřovatel enviropolicie oddělení Trenčín na začátku května 2023 zahájil trestní stíhání za zločin nedovolená výroba a držení jaderných materiálů, radioaktivních látek, vysoce rizikových biologických činitelů a toxinů," doplnili policisté.

Strážci zákona objevili zmíněné zařízení ve středu 31. května v okrese Prievidza. Detektivové nyní čekají na posudek odborníka. V případě prokázání viny hrozí podezřelým až šest let vězení.

V Austrálii nalezli ztracenou radioaktivní kapsli. Záření z ní je pro člověka nebezpečné (2/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.