Upřesnili, kdy udeří El Niño. Meteoroložka popsala dopady na Česko

El Niño má naplno propuknout v rozmezí července a srpna, informoval odborný portál Severe Weather. Průměrné teploty v Evropě mají být v letních měsících oproti loňsku až o dva stupně Celsia vyšší.

A meziročně vzrostou i v Česku, řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová. "První sezónní výhledy počasí na léto zatím potěší milovníky vysokých teplot. Letní měsíce by měly být teplotně nadprůměrné a největší odchylku zatím hlásí červenec," upřesnila.

[chooze:article;value:505349]

Není zatím však jisté, zda na to bude mít vliv El Niño, anebo se k nám extrémní vedra přiženou z jiných příčin.

"Jednoznačný vliv nástupu fáze El Niña na počasí v Česku nelze predikovat. Od Tichého oceánu, kam do jeho tropické střední a východní části Pacifiku přináší nadprůměrné teploty, je naše republika přece jen vzdálená a jeho přímý vliv na počasí u nás prokázán není," vysvětlila Honsová.

[chooze:article;value:505756]

Na jihu a jihovýchodě Evropy hrozí i vleklá sucha, Česko se toho pravděpodobně obávat nemusí. "Letní měsíce v Česku sice patří mezi ty nejteplejší s průměrnou teplotou 16,9 °C, zároveň ale ty nejdeštivější s průměrnými srážkovými úhrny 82 mm (statistika z let 1981-2010)," uzavřela meteoroložka.

Oteplování znepokojuje i ekonomy. Mohlo by kvůli němu zkolabovat globální hospodářství. Odborníci vypočítali, že v nejbližších letech svět zchudne o zhruba čtyři biliony dolarů, tedy téměř 88 bilionů korun, upozornil list Washington Post.

Počasí přeje provozovatelům koupališť. Některá otevřela i přesto, že sezóna začíná až v červnu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.