Otec kvůli covidovým opatřením nemohl k porodu. Ústavní soud se ho zastal

Obvodní soud pro Prahu 2 a Městský soud v Praze svými loňskými verdikty porušily článek Listiny základních práv a svobod o náhradě škody. Ve středu to konstatoval Ústavní soud.

"Narození dítěte je totiž bezesporu velmi významným, ne-li dokonce tím nejvýznamnějším okamžikem rodinného života, jehož společné prožití je s to posílit vzájemná a společná pouta mezi matkou, otcem a dítětem. Ústavní soud proto neakceptuje, že by právo matky, otce a dítěte být spolu v okamžiku porodu a chvílích bezprostředně následujících mělo zůstat mimo rámec ústavní ochrany," uvedla jeho mluvčí Kamila Abbasi.

Přítomnost otců u porodu zakazovalo opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru z března 2020. 

[chooze:article;value:503964]

Otec, matka i dítě v původní žalobě po státu na odškodném žádali dohromady 150 tisíc korun. Obvodní soud se teď případem bude muset znovu zabývat.

"V dalším řízení je proto obvodní soud povinen v testu proporcionality zkoumat, zda zásah do základního práva, k němuž dochází prostřednictvím příslušného opatření ministerstva zdravotnictví, měl ústavně legitimní a o zákonné cíle opřený důvod a zda byl činěn jen v nezbytně nutné míře a nejšetrnějším ze způsobů vedoucích ještě k zamýšlenému cíli, nediskriminačním způsobem a s vyloučením libovůle," doplnila Abbasi.

Povinná sedmidenní izolace pozitivního na covid-19 skončila (4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.