Optická iluze je hitem internetu. Dva jevy vidí všichni, třetí jen ti nejbystřejší

První úkol optické iluze, která se stala hitem internetu, je sledování růžového kruhu. Důkladně se musíte věnovat pohybu růžové tečky, dokud neuvidíte pouze růžovou barvu. Druhá část spočívá v tom, že se krátce soustředíte na černé plus uprostřed kruhu. Pohybující se růžová tečka se v tu chvíli změní v zelenou.

Nejtěžším úkolem je ten poslední. Dostatečně dlouho se musíte soustředit na černé plus uprostřed kruhu. Pokud se vám to povede, růžové tečky úplně zmizí a uvidíte pouze rotující zelené kolečko. Optická iluze má nejspíš i hypnotické účinky. "Nechal jsem se na chvilku zhypnotizovat," zavtipkoval jeden z uživatelů. 

[chooze:article;value:471800]

Podle některých komentujících má první jev snadné vysvětlení. Když sledujete rotující růžovou tečku, zabývá se váš mozek aktivně sledováním jejího pohybu a samotnou růžovou barvou.

Druhý fenomén si vysvětlují tím, že soustředěním se na černé plus mozek růžové tečky upozaďuje, což vyvolává efekt, při němž vidíme zelenou barvu. Poslední jev je podle nich ovlivněný tím, že se mozek stává méně citlivým na růžové tečky, které jsou v periferním vidění. Negativní efekt následného odrazu poté zvýrazňuje zelenou rotující tečku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.