Česko bude kandidovat do Rady bezpečnosti OSN, oznámil Lipavský

"Po pečlivém uvážení jsem rozhodl, že Česko nahlásí kandidaturu na nestálé místo v Radě bezpečnosti OSN na dvouleté funkční období, které bude v letech 2032 a 2033. Samotná volba bude v roce 2031," sdělil Lipavský na tiskové konferenci po jednání na Pražském hradě.

Krok už konzultoval s prezidentem Petrem Pavlem i premiérem Petrem Fialou (ODS) a oba kandidaturu podporují. "Žijeme v době, kdy Rusko narušuje světový řád, útočí na samou podstatu evropské civilizace a samozřejmě i my jako Česko, středoevropská země, cítíme zodpovědnost za ochranu Charty OSN," sdělil ministr a připomněl, že Československo stálo u vzniku OSN.

[chooze:article;value:501470]

Pavel, Fiala, Lipavský, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) si po setkání pochvalovali naprostou shodu v zahraniční politice. 

Jedním z hlavních bodů byla podpora Ukrajiny. Česko podporuje její členství v NATO i Evropské unii. To chtějí prosazovat i na nadcházejícím summit Aliance v litevském Vilniusu. "O naší pozici jsem informovala naše americké spojence," oznámila Pekarová Adamová. "Přetrvává naše podpora členství v NATO pro Švédsko," dodala.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.