Spor taxislužeb o pražské letiště. Zabývá se jím dokonce antimonopolní úřad

Ve hře jsou obrovské peníze. Letos pražské letiště plánuje odbavit až třináct a půl milionu cestujících. Podle odborníků si až tři procenta z nich vezmou taxíka, a tržby taxislužeb proto šplhají do stovek milionů korun. Přijít o takto výnosný byznys, se nikomu pochopitelně nechce.

Na nejlukrativnějším stanovišti v celé České republice řidiči velmi často nečekají déle než pár vteřin na své zákazníky. Taxislužba, která má podepsanou smlouvu s letištěm, může vyzvedávat cestující před oběma terminály, ostatní mají smůlu.

[chooze:article;value:463981]

​Od prvního února letošního roku měla přepravu cestujících z pražského letiště zajišťovat společnost Uber, jenže se tak neděje. Druhý uchazeč, firma Tick Tack působící pod značkou Svez se, našla ve výběrovém řízení závady. "Nedostatečný počet vozidel, které společnost Uber má, nedoložení kredibilních referencí za uplynulé roky, vysoká nabídková cena," jmenuje advokát společnosti Tick Tack Marek Hejduk. 

Jenže Uber má opačný názor. "Uber splnil všechny požadavky, které byly ve výběrovém řízení na oficiálního provozovatele stanovené," vyjádřila se mluvčí společnosti Iwona Kruk.

Zdá se tedy, že souboj titánů mezi největší českou taxi službou a nadnárodním Uberem rozhodne až antimonopolní úřad. "Nelze odhadnout, kdy bude vydáno rozhodnutí. Bavíme se o horizontu několika měsíců," prozradil mluvčí úřadu Martin Švanda. Vedení letiště na závěry šetření čeká. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.