Jaroslav Bašta je v nemocnici. Myslíme na něj, vzkázal Okamura

Jaroslav Bašta, bývalý kandidát na prezidenta za SPD, má být ve vážném stavu v nejmenované pražské nemocnici. S informací přišel deník Praha IN, kterému to mělo potvrdit několik zdrojů.

"Ano, mohu potvrdit, že je pan Bašta vážně nemocný, a v tuto chvíli nikdo nevíme, co bude," uvedl deníku zdroj z dolní komory Parlamentu. S čím se má ale poslanec léčit, není jasné. Podle dalšího zdroje je ale Baštův stav velmi vážný. Lékaři údajně hovoří až o kritickém stavu a uvedení Bašty do umělého spánku. Redakce TN.cz se pokusila poslance kontaktovat, telefon ale nezvedal.

"Ve snaze o zachování klidu a maximálního soukromí pana poslance Jaroslava Bašty a jeho rodiny prosíme o respekt a zdrženlivost v souvislosti s náhlou a zákeřnou chorobou, se kterou bojuje. Všichni našemu kamarádovi a kolegovi přejeme hodně sil a myslíme na něj," řekl redakci TN.cz Okamura.

[chooze:article;value:484228]

​K situaci pětasedmdesátiletého politika se ale jeho další straničtí kolegové nechtěli příliš vyjadřovat. "Vůbec netuším, nemám o tom žádnou zprávu. Nevím nic," řekl poslanec Jaroslav Foldyna (SPD).

Letos v lednu v době prezidentských voleb přitom Bašta redakci TN.cz řekl, že trpí spíše "vícero drobnými neduhy" odpovídajícími jeho věku. Za sebou prý měl pouze operaci žlučníku a užíval léky na snížení krevního tlaku.

Bašta byl jedním z devíti kandidátů, kteří se v letošních volbách utkali o prezidentský post. Do prezidentského klání šel za podpory poslanců a jeho hlavním cílem bylo přimět současnou vládu podat demisi.

V prezidentských volbách nakonec skončil na pátém místě. Do druhého kola tak nepostoupil. Získal 4,45 procenta hlasů a porazil tak Marka Hilšera, Karla Diviše i Tomáše Zimu. Získaná procenta nestačila ale na senátora Pavla Fischera, ekonomku Danuši Nerudovou, šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a na současného prezidenta Petra Pavla.

Takto v lednu přijel prezidentský kandidát Jaroslav Bašta na debatu televize Nova: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.