V noci letělo na Kyjev 59 dronů. Slyšeli jsme bzučení a výbuchy, popisují svědci

Střelba, výbuchy a hluk motorů nezvyklého množství sebevražedných dronů v noci probudily obyvatele Kyjeva. V předvečer oslav výročí založení ukrajinské metropole vyslali Rusové na město podle Kyjeva 59 dronů. Kromě jednoho měla protivzdušná obrana všechny sestřelit.

"Tohle bylo poprvé, co jsem slyšela zvuk íránských dronů. Když nad naším domem začaly explodovat, tak jsme se schovali do chodby. Děti byly velmi vystrašené," líčila útok dronů obyvatelka Kyjeva Jana.

"Ve dvě hodiny ráno se ozvaly velmi silné rány. Bylo to velmi děsivé. Zvuk bzučení a pak výbuchy. To nejde slovy popsat," řekla další obyvatelka Kyjeva Anna.

[chooze:article;value:506599]

Rozsáhlý útok Kreml zahájil poté, co se Vladimir Putin v Moskvě podle Bělorusů sešel s Alexandrem Lukašenkem. Ten prý krátce po tajné schůzce musel odjet do Ústřední klinické nemocnice v Moskvě. Jeho stav je údajně vážný a běloruská opozice dokonce vyzvala Západ, aby začal přemýšlet o tom, zda nezahájit přípravu nových voleb.

"Podle informací, které máme, byl Lukašenko po schůzce s Putinem naléhavě převezen do nemocnice v Moskvě. Byli vysláni nejlepší specialisté, aby ho dostali z kritického stavu. Opatření na záchranu běloruského diktátora mají za cíl odvrátit spekulace o možné účasti Kremlu na jeho otravě," tvrdil běloruský opozičník Valerij Tsepkala.

"Já bych byl v tom pohřbívání Lukašenka opatrný. Vzhledem k tomu, že ta informace pochází pouze z jednoho zdroje, vyvolává to různé otazníky. Každopádně pravdou zůstává, že Lukašenko je na tom špatně a měl by si už asi připravovat nástupce. Kreml by měl počítat s tím, co bude s Běloruskem po Lukašenkovi," myslí si spolupracovník Lidových novin v Moskvě Jiří Just.

Kreml se připravuje i na hlavní fázi ukrajinského protiútoku. Ruský prezident proto v nedělním projevu vyzval ruskou pohraniční stráž k posílení ochrany hranic.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.