Česku akutně chybí revmatologové. Pacienti musí dojíždět i 150 kilometrů

V současnosti v Česku působí zhruba 200 revmatologů, což je dvakrát méně, než potřebujeme. "V průměru tedy máme jednoho lékaře na 50 tisíc obyvatel, což je opravdu málo. Sice nejsme v Evropě nejhorší, ale většina států je na tom lépe. Potřebovali bychom jich dvakrát tolik," říká předseda České revmatologické společnosti Ladislav Šenolt. 

V některých regionech je situace velmi špatná, například v Ústeckém kraji a na Vysočině. A místo zlepšování je trend opačný. Někteří pacienti musí za lékařem s bolestivým onemocněním jet i 150 kilometrů. 

[chooze:article;value:500744]

"Stejně jako nám stárnou a ubývají lékaři, tak stárnou a přibývají pacienti. Určitou formou revmatického onemocnění u nás trpí stovky tisíc pacientů, do budoucna to možná budou miliony a reálně hrozí, že o ně nebude mít kdo pečovat," varuje farmakoekonom a ředitel společnosti Value Outcomes Tomáš Doležal.

Nedostatek lékařů není navíc jediným problémem, kterému musí pacienti s revmatem čelit. Mnozí z nich nemají k dispozici účinnou léčbu. Podle odborníků by mělo mít více ambulancí a dalších pracovišť status specializovaného centra, aby mohly pacientům poskytovat moderní biologickou léčbu. 

Tou se v současnosti léčí pouze zhruba 10 % nemocných. "Samozřejmě bychom si přáli, aby biologická léčba byla dostupná co největšímu počtu pacientů, kteří na ni mají nárok. Lidé chtějí být léčeni, žít díky tomu normální životy a tohle je jeden ze způsobů, jak toho dosáhnout," vyjádřila se předsedkyně organizace Revma Liga Edita Müllerová. 

[chooze:article;value:495060]

Každý rok je v Česku revma diagnostikované zhruba třem tisícům lidí. Už nyní čekají na vyšetření mnohdy dlouhé měsíce a situace se bude zhoršovat.

"Akutní nedostatek revmatologů nevyřešíme z roku na rok. Věřím, že je nutné začít už od systému vzdělávání, aby byl obor atraktivnější. Nicméně musíme hledat i způsoby, jak zefektivnit stávající systém, například větší spoluprací s praktickými lékaři," zakončil Šenolt. 

Lékařů je v Česku celkově nedostatek. Chybí například i pediatři:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.