Bratři z Brna postavili vlastní raketu. Z rodinného rozpočtu a v garáži

Když to zvládne Elon Musk, tak proč ne my? S tímto heslem začali bratři Filip a Marek po nocích kutit v garáži. "Marek má rád rachejtle a jednou přinesl malý motorek. Dobře to hořelo, tak jsme řekli, že se tomu budeme věnovat," popsal začátky projektu ředitel startupu OteSpace Filip Otevřel.

Marek coby vystudovaný fyzik s doktorátem z chemie vymyslel vlastní palivovou směs. Následovala série experimentů, které zpravidla končily výbuchem. Bratry ale neúspěch neodradil a svůj prototyp stále zdokonalovali.

Pak přišel první úspěšný zážeh. Konečně fungovalo palivo i motor, který se během testu rozžhavil doruda. "Vzniklo to z rodinného rozpočtu, dělal to nějaký zámečník," prozradil konstruktér Marek Otevřel.

[chooze:article;value:500928]

A právě nízké náklady spojené s neotřelými nápady hnaly celý projekt dopředu. Povedlo se jim zkonstruovat vlastní čerpadlo na palivo. Pak si přivezli nádrže a sestavili automatický palivový systém pro motor nové generace, který už má plášť chlazený kapalinou.

V zahraničí na takových věcech pracují špičkově placené týmy raketových inženýrů. V Česku si to vyrobili dva kluci v garáži. Motor má takovou sílu, že by unesl stokilový náklad. Nic už nebrání tomu, aby se to stalo. Celé zařízení se má ještě letos vznést do vzduchu.

Vynálezci z Brna zaujali i Evropskou kosmickou agenturu a teď pro ni chystají motor, který by dokázal vynést raketu i s nákladem na oběžnou dráhu Země.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.