Spor o rodná čísla pokračuje. Pro mě to není priorita, prohlásil Bartoš

Rodná čísla nebo 32místný identifikátor. To je téma, které řeší v posledních dnech ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Mimo jiné tvrdí, že částka 56 miliard z analýzy, kterou si objednaly banky, pojišťovny a leasingovky, je hodně nadsazená, a legislativa kolem změny, k níž se vyjadřuje, ani není v jeho kompetenci.

"Já jsem necítil žádnou urgenci, neboť ani ten zákon není v mé gesci, což tady lže paní Vildumezová už asi 14 dní v televizi," ohradil se Bartoš.

[chooze:article;value:501742]

"Spadá to pod něj, je to ministr pro digitalizaci. Absolutně nezvládá kritiku a nezvládá vyřešit takto jednoduchou politickou otázku. Měli bychom si všichni říct, jestli v této době, kdy se má šetřit, máme vynakládat na nové systémy takové finanční prostředky," oponovala poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Ministerstvo vnitra se podle jeho šéfa stará jen o to, co je v občanských průkazech, a nikoli o zavádění identifikátorů v systémech státu. A se změnou v nových dokladech prý žádné další náklady nevzniknou. "Ministerstvo vnitra v tuto chvíli ve vztahu k rodným číslům neplánuje nic jiného, než že je přestane zveřejňovat v nově vydávaných občanských průkazech, počínaje rokem 2025," vysvětlil ministr vnitra Vít Rakušan.

"Tam vlastně žádné další náklady s tím spojeny nejsou, protože občanské průkazy se mění pravidelně po deseti letech," doplnil mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

[chooze:article;value:506481]

Podle Bartoše se zákonem přišly minulé vlády, které jeho zavádění stále odkládaly. Poté, co se rozjela současná kauza a zavádění identifikátoru mu v současné době nedoporučila ani ekonomická rada vlády, uvažuje prý o podobném postupu. "Pojďme se bavit, zda to v tuto chvíli je priorita. Pro mě ta změna prioritou není," prohlásil Bartoš.

S ekonomy se chce Bartoš ještě sejít. "Teď jsme slíbili panu ministrovi, že ho vyslechneme, tak si na to skutečně radši počkáme," prozradil ekonom Dominik Stroukal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.