Potenciálně nebezpečný asteroid míří k Zemi. Varovala před ním NASA

Asteroid 2023 KX proletí v pátek 26. května kolem Země rychlostí 57 350 kilometrů za hodinu. Podle odborníků z NASA by se měl naší planetě přiblížit na vzdálenost 6,1 milionu kilometrů, píše portál Hindustan Times. Velký má být téměř jako letadlo. Astronomové odhadují, že má kolem 23 metrů a široký je zhruba 51 metrů.

Objekt NASA řadí do skupiny asteroidů typu Amor. Jedná se o tělesa, jejichž dráha se z vnější strany přibližuje k dráze planety Země. Právě proto jej úřad řadí mezi potenciálně nebezpečné a asteroid bedlivě sleduje.

[chooze:article;value:498716]

Experti jsou však přesvědčeni, že by těleso muselo být široké zhruba 96 kilometrů, aby se stalo zkázou a vyhladilo život na Zemi, informoval portál Samparkindia.

Astronomové ale upozornili, že i menší asteroidy, jako je například právě ten 2023 KX, mají potenciál způsobit na naší planetě škody. Připomněli například explozi tělesa v roce 2013 nad ruským Čeljabinskem.

Rozměry objektu byly při vstupu do atmosféry odhadnuty v průměru na 15 až 17 metrů. Následně se však rozpadl na několik částí, z nichž největší dopadla do jezera Čebarkul. Zranilo se tehdy kolem 1 500 lidí a tlaková vlna poškodila tisíce budov.

Na palubu Mezinárodní vesmírné stanice dorazila v květnu další posádka. Podívejte se na reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.