Archeologové našli u Milovic 2 500 let starou číši. Pochází z antického Řecka

Naprostým unikátem se může pochlubit tým archeologů pracující na vykopávkách poblíž Milovic na Jičínsku. Mezi pozůstatky starověkého osídlení narazili na pozůstatky nádobí, které na první pohled nepatřily mezi běžnou keramiku typickou pro obyvatele českého území.

V místech, kde se před 2 500 lety nacházelo starověké sídliště, objevili střepy takzvaného kylixu pocházející ze Středomoří. Zbytky černě a červeně zdobené keramiky našli archeologové v jedné ze starodávných polozemnic, tedy domů zpola zapuštěných do země.

[chooze:article;value:502970]

Střepů antické keramiky našli archeologové několik desítek. "Jedná se o zhruba 40 zlomků jedné nádoby z takzvané červenofigurové keramiky. Jsou na nich patrné lidské postavy, které představují mytologické scény nebo výjevy z každodenního života," vysvětlil archeolog Daniel Stolz ze společnosti Archaia, jejíž tým drahocenné střepy nalezl.

Kylix je mělká číše typická pro starověké Řecko. Tyto nádoby byly často zdobené různými výjevy a figurami. Na začátku laténského období, tedy zhruba v 5. století před naším letopočtem, už tyto nádoby v Řecku postupně vycházely z módy.

Úlomky antické číše představují pro archeology skutečný poklad, především kvůli informacím, které z nich dokážou zjistit. "Už nyní víme, že tato keramika pochází ze Středomoří z časného laténského období. Dokázali bychom zjistit dokonce i dílnu, ze které s největší pravděpodobností pochází," uvedl archeolog Ladislav Rytíř z Univerzity Hradec Králové, která se na průzkumu také podílí.

Nádoba, jejíž zbytky archeologové objevili, se do východních Čech dostala pravděpodobně v rámci obchodu. "Jsou na ní vyobrazené antické figury. Takové nádoby byly luxusním zbožím," vysvětlil Rytíř.

Podobný nález je v České republice jedinečný. Až doposud se zde totiž vědcům nepodařilo najít takové množství střepů pocházejících ze Středomoří na jednom místě. Archeologové věří, že se jim z nalezených pozůstatků podaří složit celou nádobu.

[chooze:article;value:502068]

Lokace, kterou archeologové zkoumají, se nachází nedaleko Milovic v místech, kudy povede dálnice D35. Poblíž tamního potoka, který v těch místech tekl i před třemi tisíci lety, našli archeologové stopy osídlení. Podle Rytíře našli vědci zatím pozůstatky dvou polozemnic s tím, že jich tam může být více. Kromě domů objevili také řadu zásobních jam a hospodářských staveb.

Překvapivé je zejména to, že sídliště u Milovic nejspíš nebylo jinak významné, a přesto se v něm objevil drahocenný kylix. "Nebylo to nijak důležité osídlení, zatím jsme nenašli ani stopy obranného ohrazení. Nádoba se tam mohla dostat s nějakou náčelnickou delegací nebo v rámci obchodu," spekuloval Rytíř.

Žena se synem vyrazila na Valašskomeziříčsku na procházku. Našli velmi vzácný poklad (2/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.