Významný dodavatel snižuje ceny plynu i elektřiny. Další se přidají, říká odborník

Jeden z velkých dodavatelů energií Pražská plynárenská oznámil, že od léta výrazně zlevní. "Od 1. června snižujeme základní ceník elektřiny v průměru o 19 % a od 1. července základní ceník plynu o 23 %. Letos je to již druhé snížení cen a samozřejmě připravujeme i další nové produkty," napsal na twitteru předseda představenstva firmy Martin Pacovský.

Pražská plynárenská ale není jediný dodavatel, který zlevňuje. Například společnost ČEZ oznámila slevy už začátkem minulého týdne. Ceny dolů totiž tlačí jak klesající ceny na burzách, tak vzájemný konkurenční boj. Podle webu oEnergetice.cz už minulý týden klesly velkoobchodní ceny plynu na burzách pod úroveň cen z léta roku 2021. Tato změna se tak postupně promítá také do cen u zákazníků.

"V innogy jsme snižovali ceny plynu už od února a ceny elektřiny od března. Díky poklesu velkoobchodních cen už jsou všechny nabízené produkty od innogy pod cenovými stropy. Na trh se vrátil konkurenční boj, proto nechceme naše další kroky, zvláště v cenové oblasti, komentovat předem," řekl pro TN.cz k situaci na trhu mluvčí společnosti Martin Chalupský.

[chooze:article;value:503250]

"Průběžně nejen aktualizujeme ceny produktů s pevnou cenou, ale snižujeme také základní produkty na dobu neurčitou pro všechny zákazníky. Ceny u produktu Bez závazku snižujeme od začátku roku již po druhé. S účinností od 29. 5. snižujeme cenu zemního plynu u tohoto produktu na 2 419 Kč za MWh. S účinností od 1. 6. aktualizujeme ceník u elektřiny na 5 457 Kč za MWh," uvedla pak za společnost Centropol Monika Bartošová.

Je navíc pravděpodobné, že ceny energií budou klesat dál. "Je potřeba si uvědomit, že nákup komodit je ze strany obchodníků dlouhodobý proces. Dodavatelé nakupují energetické komodity s předstihem, často rok i více dopředu. Velkoobchodní ceny se tak v cenách pro koncové zákazníky projevují se zpožděním. V současné době se na ceně pro koncového zákazníka odráží velkoobchodní nákupy realizované převážně v roce 2022," tvrdí například mluvčí Pražské energetiky Karel Hanzelka.

[chooze:article;value:506246]

To potvrzuje také ředitel Asociace nezávislých dodavatelů Jiří Gavor. "Ten pokles cen na velkoobchodním trhu se začíná se zpožděním promítat i do nabídek pro konečné zákazníky. Nejlákavější nabídky samozřejmě dostávají noví zákazníci, protože pro ně může dodavatel nakoupit novou energii za současné levné ceny. Pro stávající zákazníky už většinou dodavatelé nakoupeno mají, takže tam se ty změny většinou projevují pomaleji," vysvětlil.

"Samozřejmě ty ceny nemůžou klesat do nekonečna, ale vzhledem k úrovni cen na burzách tam prostor pro snižování určitě je a zákazníci se tak mají na co těšit," dodal Gavor s tím, že nejostřejší konkurenční boj začne pravděpodobně před začátkem topné sezóny na konci léta.

Odborník na energetiku popsal, jak se lidí dotkne konec cenového stropu energií:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.