Na mapách ze 17. století Ukrajina není, tvrdil Putin. Jenže ona tam je

Oblíbeným argumentem ruské propagandy je tvrzení, že Ukrajina není skutečný stát, ale že se jedná pouze o území Ruska, které vzniklo historickým omylem v rámci Sovětského svazu. I tímto tvrzením Rusko obhajuje svou invazi, která by tak měla přivést Ukrajinu tam, kam údajně patří, tedy pod nadvládu Ruska.

Tento argument zopakoval ruský prezident Vladimir Putin na úterní schůzce s předsedou ruského ústavního soudu Valerijem Zorkinem. A tentokrát měl důkaz, který mu Zorkin přinesl. Byla jím mapa od francouzského kartografa Guillauma Sansona, který žil v 17. století a zmapoval značnou část evropských i světových zemí.

[chooze:article;value:505989]

Na této mapě chtěl Putin demonstrovat, že Ukrajina je moderní koncept bez základu v historii. "Tato území patřila zčásti Polsku, ale pak dobrovolně přešla pod ruské carství. Až po Říjnové revoluci se objevila řada kvazistátů a sovětská vláda vytvořila Sovětskou ukrajinskou republiku. Do té doby v historii lidstva Ukrajina neexistovala," prohlásil na videu zveřejněném Kremlem Putin.

Důvodem, proč pro tento argument použili právě mapu ze 17. století, je právě země původu mapy. "Důležité je to, že tu mapu jsme nevyrobili my, nýbrž Francouzi. Přijeli sem a na mapu zakreslili přesně to, co zde viděli," tvrdil Putin.

Jenže Putinova tvrzení mají jednu velkou mezeru. Na mapě, která je veřejně dostupná ve francouzské on-line knihovně Gallica, Ukrajina je. Hranice se sice od současné situace liší, pokud se však člověk podívá na místa vyobrazující dnešní umístění Ukrajiny, najde tam jasný název Vkraine Pais des Cosaques, tedy Ukrajina, země kozáků. Byť byla tehdy pod nadvládou Polsko-litevské unie, Ukrajina se na mapě jednoznačně nachází.

[chooze:article;value:505684]

To však není jediný fakt, který nabourává Putinův argument. Od ústí Dněpru až po dnešní Rostov na Donu se totiž táhne oblast, která na mapě patří Krymským Tatarům. A to včetně Krymu, který si Rusko dnes nárokuje na základě tvrzení, že Krym vždy patřil Rusku.

Putinova mapa neunikla pozornosti bývalého ukrajinského velvyslance v Česku Jevhena Perebyjnise. "Nevím, jakou mapu dnes Putin viděl, ale já tu mám jinou mapu – mapu Ukrajiny z roku 1718. Je tam velmi zřetelně napsáno slovo Ukrajina. Ale nikde nevidím napsáno Rusko, jen název Moscovita, což je jeho skutečné jméno," napsal na twitteru Perebyjnis.

Putin začátkem května obvinil západ, že vede válku proti jeho zemi:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.