Zemřel Daniel Heriban (†43). Oblíbenému herci náhle selhalo srdce

[chooze:gallery;value:31866]

​Dano Heriban, oblíbený slovenský herec a hudebník, zemřel ve středu ráno ve věku pouhých 43 let ve svém domě v obci Svätý Jur nedaleko Bratislavy. Podle TV JOJ ho přepadly zdravotní komplikace, kvůli kterým na místo vyrazila záchranná služba.

"V ranních hodinách jsme k pacientovi vyslali posádku záchranné zdravotní služby, která ho oživovala. Resuscitace ale byla neúspěšná," sdělil mluvčí záchranářů Martin Balko. Herec si měl stěžovat na bolesti zad, a den před tím dokonce navštívil nemocnici. Zemřít měl na zástavu srdce. 

[chooze:article;value:505792]

​Heriban se narodil v Trnavě a vystudoval Divadelní fakultu na VŠMU. Po absolvování začal účinkovat na divadelní scéně a objevil se také v několika filmech a seriálech. Jeho zřejmě nejznámější rolí je Ďuro Brmbalík v komediálním seriálu Horná Dolná. Hrál ale také v seriálech Červené pásky a Hnízdo a ve filmech Sviňa či Únos. 

Významnou roli měl i v novém filmu Muž, který stál v cestě, který má slavnostní premiéru právě ve středu. Historické drama režiséra Petra Nikolaeva vzniklo ve spolupráci Státního fondu kinematografie ČR, Ukrajinské státní filmové agentury, televize Nova a platformy Voyo a dalších. 

Svou hudební tvorbu Heriban zaměřil především na dětské posluchače. V roce 2018 vydal album Cosi úsměvné, na kterém se podílely například i zpěvačky Jana Kirschner nebo Zuzana Mikulcová. 

[chooze:article;value:504581]

Herec byl dvakrát ženatý a otcem tří dětí. Z prvního manželství po něm zůstal 13letý syn Theo, z druhého synové Viktor (7) a Martin. Nejmladšímu z nich bude na podzim pět let. 

​"Dano byl stále usměvavý, příjemný a lidský. Vyzařoval z něj klid a nakažlivá lehkost žití. Najednou tu není a vůbec se mi tomu nechce věřit. Je mi to velmi, velmi líto," vyjádřil se k úmrtí svého kolegy slovenský komik Samuel Trnka. "To není možné. Danko, děkujeme za všechny ty krásné chvíle, které jsme s tebou mohli prožít," vzkázal hudebník Juraj Hnilica. 

Herci vzdala hold i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. "Odešel s ním obrovský všestranný talent a humor, který do našich životů přinášel lidskost. Herec, který si na nic nehrál. Odešel příliš brzy a o to víc to bolí," napsala na instagramu. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.