Putin poprvé veřejně přiznal: Rusko prožívá těžké časy

Ruský prezident Vladimir Putin přiznal, že má jeho země problémy. "Rusko zažívá nelehké časy. Nikdy to nebylo úplně jednoduché, současná situace je ale výjimečná. Je to chvíle naší velké konsolidace," prohlásil v závěrečném projevu na úterním předávání státních vyznamenání v Kremlu.

Moskvu ve svých proslovech opakovaně stavěl do role ubohé oběti a zároveň ji představoval jako nezpochybnitelnou a neporazitelnou supervelmoc. "Slýcháme, že Rusko začalo nějakou válku. Ne. Rusko se pomocí speciální vojenské operace snaží zastavit tuto válku vedenou proti nám, proti našemu lidu, jehož část kvůli historické nespravedlnosti skončila za hranicemi historického ruského státu," prohlásil také.

Právě "speciální vojenské operaci", jak Rusko agresi vůči Ukrajině nazývá, byla věnována velká část celého ceremoniálu. Mezi vyznamenanými totiž bylo hned několik vojáků, kteří se do ní zapojili a kteří neváhali vzpomenout své, často padlé, spolubojovníky.

[chooze:article;value:505884]

Putinovy oslavy ovšem trochu kalila skutečnost, že se bojové akce v době jejich konání přesunuly přímo na ruské území. Do Bělgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou totiž pronikly ruské partyzánské oddíly bojující na ukrajinské straně.

Ruská vládní agentura TASS sice tvrdí, že se "teroristy" u Bělgorodu podařilo zlikvidovat, klid v oblasti ale stále není. Stejná agentura totiž přiznala, že tam operují nepřátelské drony.

Úplně se Rusům nedaří ani přímo na Ukrajině. Podle zpravodajců britského ministerstva obrany se ruská armáda dále potýká s nízkou morálkou, se kterou se snaží bojovat přísnými tresty za kázeňské přestupky. Během pěti měsíců letošního roku bez povolení opustilo své pozice přes 1 000 vojáků – více než za celý loňský rok.

Putin obvinil Západ, že vede válku proti jeho zemi:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.