EU vyhlásila válku sociálním sítím. TikToku dokonce hrozí v Evropě zákaz

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (ANO) ve středu jednala s ředitelem Googlu, se kterým řešila boj proti dezinformacím a zločinu na internetu. Zásadním tématem byla ruská propaganda, proti které by měl podle ní Google více zasáhnout. "Vyplachuje s prominutím mozky velkému množství evropských občanů," řekla Jourová v rozhovoru pro TN Live. 

Firma ze strany EU čelí velkému tlaku. Požaduje totiž po ní, aby mazala nebezpečný obsah, ale zároveň neomezovala svobodu slova. "Chceme, aby byli ve všech jazycích schopni rozlišovat, jestli je ten obsah chráněn svobodou slova, nebo už je za čarou. Není to jednoduché, ale musíme to vymáhat," zdůraznila. 

[chooze:article;value:505644]

​Tento týden si EU došlápla i na dalšího giganta, kterým je společnost Meta vlastnící sociální sítě Facebook nebo Instagram. Za sdílení uživatelských dat jí udělila rekordní pokutu, proti které se vedení Mety ohradilo a bude se bránit soudní cestou. Podle Jourové to pro Metu ale nebylo žádné velké překvapení. 

Unie pokutou vyslala signál, který pro tuto společnost ale nebyl nový. Varování už dostala několik. "Nároky na ochranu soukromí v Evropě jsou daleko vyšší než v USA. Pokud Meta nezajistí v USA ochranu, na kterou jsme zvyklí, mohla čekat pokutu," vysvětlila eurokomisařka a dodala, že se vůbec neobává toho, že by Evropané přišli o Facebook či WhatsApp, přestože tím Meta v minulosti vyhrožovala.

"Evropa je bohatý kontinent. Meta potřebuje evropské uživatele," objasnila Jourová. 

[chooze:article;value:502346]

​Obří sankce ale není varováním jen pro Metu, ale i pro další firmy, aby zajistily lépe ochranu dat. Pod unijním drobnohledem je nejen z tohoto důvodu sociální síť TikTok. "Zatím ji nezakazujeme, ale musí respektovat dva velké okruhy pravidel. Zaprvé se přes ní nesmí k lidem dostávat nebezpečný obsah. Druhá věc je, že je spojena s Čínou, a my si nepřejeme, aby se čínský režim díval do našich soukromých dat," řekla Jourová.

V opačném případě to podle ní může skončit nejen vysokou pokutou, ale dokonce i zákazem TikToku v celé Evropské unii. 

Regulaci podléhá i rozšiřující se umělá inteligence. Unie podle Jourové podporuje její rozvoj, ale zároveň vytvořila seznam oblastí, kde by nekontrolovatelné využití těchto technologií mohlo způsobit velké potíže každému občanovi EU. "Přišli jsme s konkrétním návrhem, jak ji regulovat a brzdit v těchto negativních tendencích," prozradila. 

Tématu se věnovala i reportáž v Televizních novinách:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.