Česko získá 246 švédských bojových vozidel pěchoty. Stát za ně zaplatí 60 miliard

Deset let se ministři obrany rozhoupávali, ale nakonec dostanou naši vojáci bojová vozidla, za která se nemusejí stydět nikde ve světě. Švédští obrněnci CV90 poskytnou pěchotě palebnou podporu z kanónu. Mohou používat i protitankové rakety nebo systémy protivzdušné obrany. 

Vláda dohodla přímé zapojení českých firem do výroby. Zhruba 40 procent dílů tak vznikne na našem území. "Věž bude vyrábět česká firma, stejně tak podvozek nebo optiku," řekl zástupce firmy BAE Systems, která bude stroje vyrábět, Mikael Sagerman.

Zbrojařský veletrh v Brně, kde bylo k vidění švédské BVP i další technika, o níž má naše armáda zájem, ukazuje, že i české ručičky dokážou vyrábět zbraňové systémy špičkové úrovně. Vojenský ústav vyvinul třeba účinný dron, včetně vysoce účinné miniaturní pumy. "Má to smrtící účinek na vzdálenost 20 metrů," prozradil ředitel úseku muničních systémů Vojenského technického ústavu Michal Frejlich.

[chooze:article;value:505203]

Jiná česká firma zase vyvinula systém, který před takovým dronem dokáže vojáky ochránit. "Zařízení dron pozná, když se přiblíží, ale je pasivní, takže nejde dohledat," vysvětlil mluvčí firmy Excalibur Andrej Čírtek. Díky tomu může voják použít speciální pušku, která vyšle na dron elektromagnetický puls a naruší jeho komunikaci.

Češi postavili i obrněného robota, který svými schopnostmi budí respekt. Nedělá mu problém jízda v bahně, umí plavat a utáhne auto se zataženou ruční brzdou. Pro boj je vybaven věž osazenou kulometem a voják ho může samostatně vyslat třeba na průzkum. 

Češi udělali díru do světa i v oblasti vojenské mystifikace. Nafukovací atrapy vojenské techniky jsou od napadení Ukrajiny obrovským hitem. Materiál s unikátním složením dokáže přelstít i senzory naváděných raket. "Pokud na dva kilometry někdo odhalí, že je to atrapa, pak měl spíše štěstí," uvedl spolumajitel firmy Inflatech Vojtěch Fresser.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.