Velká voda uvěznila u Otrokovic dodávku. Posádku museli zachraňovat ve člunu

[chooze:gallery;value:31856]

"Nejintenzivnější jsou bouřky aktuálně na Znojemsku, Hodonínsku a v Beskydech," informoval před čtvrtou hodinou odpolední na twitteru Český hydrometeorologický ústav. "Pozor na přívalové srážky a menší kroupy. Zejména v Beskydech je půda dost nasycená a lokální komplikace tam jistě budou. Kvečeru budou bouře slábnout, riziko srážek bude ale pokračovat," upozorňují dále meteorologové. 

Pršelo ale i jinde. V Jihočeském kraji byly bouřky doprovázené přívalovým deštěm – hodinové srážkové úhrny se tam pohybovaly až na 20 mm. U Brna pak byla velmi silná bouřka doprovázená krupobitím. V Ivančicích u Brna pak voda zatopila ulici Širokou v délce asi 300 m. "S velmi silnými bouřkami musíme i nadále počítat na jihovýchodě našeho území," říká meteoroložka Dagmar Honsová.

S množstvím vody mají problémy například hasiči ve Zlínském kraji. "Řešíme problémy se zatopenými cestami i sklepy. Momentálně zasahujeme hlavně u Otrokovic a Napajedel," sdělila redakci TN.cz mluvčí zlínských hasičů Lucie Javoříková s tím, že u Malenovic nakrátko uvízlo ve vodní laguně na cestě i auto.

"Intenzivní přívalový déšť způsobil na území Otrokovic komplikace, na jejichž odstranění aktuálně pracují hasiči ve spolupráci s pracovníky města Otrokovice a Technických služeb Otrokovice. Nejvíce zasažené části jsou v blízkosti břehů řeky Dřevnice, u společnosti Continental Barum a v Kvítkovicích. Ve městě začala pracovat povodňová komise," informovalo město Otrokovice na facebooku.

O nebezpečí se přesvědčil také řidič dodávky a jeho spolujezdci. Krátce před půl třetí odpoledne u Otrokovic uvízla jejich dodávka v záplavách. Na pomoc jim museli přispěchat dobrovolníci v gumovém člunu, kteří trojici ze zpola utopeného stroje vysvobodili.

Více než dvě desítky událostí spojených s přívalovými dešti řešili také moravskoslezští hasiči. "Nejčastěji jsme čistili ucpané propustky a čerpali sklepy. S pomocí pytlů jsme odkláněli vodu od rodinných domů," uvedli na twitteru.

V jižních Čechách a na jižní Moravě pak lidé zaznamenali také trombu –⁠ vzdušný vír připomínající tornádo, který se ale nedotkl země. Jednu lovci bouřek zaznamenali ve Štěpánovicích u Českých Budějovic, druhou ve Zbýšově u Brna.

[chooze:article;value:505625]

Podle Českého hydrometeorologického ústavu by bouřky měly tvrdě zasáhnou hlavně Moravu, kde ČHMÚ varuje před velmi silnými bouřemi. Vysoký stupeň nebezpečí meteorologové vyhlásili na jižní a východní Moravě. Na zbytku Moravy a v jižních a východních Čechách pak platí nižší stupeň nebezpečí.

"Očekává se ojedinělý výskyt velmi silných bouřek s krátkodobými úhrny srážek i kolem 50 mm, nárazy větru kolem 70 km/h a menšími kroupami," dodali meteorologové k předpovědi pro jižní a východní Moravu. Lidé by v těchto oblastech neměli vycházet ven ani se zdržovat v místech, která by mohl přívalový déšť zatopit.

[chooze:article;value:505550]

"Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je nutné zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst," tvrdí ČHMÚ.

Venku by se neměli zdržovat ani lidé v oblastech, kde je vyhlášen nižší stupeň nebezpečí. Zvedat se mají také hladiny řek, a to na východě Moravy. Stav povodňové bdělosti byl vyhlášen na většině území Zlínského kraje, dále na Frýdeckomístecku, Havířovsku, Karvinsku a v okolí Veselí nad Moravou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.