Putin poprvé od začátku války zmínil Prahu. Snažil se nás zesměšnit

Na pátečním zasedání ruské Rady pro mezietnické vztahy promluvil i prezident Vladimir Putin. Jednání se týkala hrozby etnického konfliktu uvnitř Ruska, kde žijí desítky různých národů. Podle Putina se nepřátelé Ruska snaží podporovat národní cítění těchto etnik a tím Rusko rozložit zevnitř.

V souvislosti s touto hrozbou zmínil Putin Prahu, kde, stejně jako v řadě dalších měst, působí Fórum svobodných národů Ruska. To se v minulosti jednou sešlo právě v Praze. A servítky si ve svém projevu šéf Kremlu o hlavním městě Česka zrovna nebral.

[chooze:article;value:505234]

Navážel se zejména do piva. "Praha je dobré město. Mají tam pivo a buřty a lidé mají dost peněz na to, aby si mohli užívat piva a buřtů. A já říkám, abychom je nechali popíjet pivo, protože jak říkají experti, pivo obsahuje spoustu ženských hormonů. Nechme muže, kteří se tam shromažďují, užívat si tohohle lehkého alkoholického nápoje. Nám se to skvěle hodí," řekl podle agentury RIA Novosti Putin.

Fórum svobodných národů Ruska je skupina tvořená aktivisty a opozičními politiky, kteří podporují separatistické hlasy v Ruské federaci. Mezi nimi je například čečenský premiér v exilu Achmed Zakajev. Ten se zúčastnil druhého fóra organizace, které se v červenci 2022 konalo v Praze.

Putin také prohlásil, že snahy aktivistů jsou podporované Západem. "Lidé, kteří mluví o 'dekolonizaci' Ruska, jsou takoví idioti, že by v soutěži idiotů zabrali jen druhé místo, protože by nebyli schopní to vyhrát. Nechápou, že vnější tlak a agrese multinárodní zemi, jakou je Rusko, pouze stmeluje a posiluje," prohlásil Putin, píše portál Business Gazeta.

Putin musel mít při projevu zavřené oči. Bez pultíku by spadl (9/5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.