Pražskou zoo zneužili podvodníci. Místo očekávané výhry lidé přicházejí o peníze

Stačí v komentáři na facebooku popřát zoologické zahradě všechno nejlepší k narozeninám a vyhrajete čtyři vstupenky. Alespoň to slibuje soutěž, do které se k pondělnímu ránu zapojilo už více než dvacet tisíc lidí. Nikdo z nich ale žádné vstupenky nevyhrál.

Zoo Praha totiž narozeniny slaví na podzim a facebooková stránka, na které lidé soutěží, je falešná. Podvodníci na základě komentářů lidem posílají do messengeru zprávu, ve které se dozvědí, že právě oni patří mezi deset výherců. Její součástí je i odkaz, který vede na formulář, v němž údajní výherci vyplní své osobní údaje a také uhradí poštovné ve výši desítek korun (přesná částka se vždy liší). 

[chooze:article;value:504514]

​Ve chvíli, kdy ale lidé zadají údaje o své platební kartě, past sklapne. Podvodníci mají otevřené dveře k bankovnímu účtu. Na oficiálním facebookovém profilu pražské zoo se tak množí dotazy od těch, které zprávě o výhře uvěřili. Některé zarazilo, že musí platit za poštovné, a po vyplnění kontaktních údajů ze soutěže vycouvali, jiní ale proces dotáhli až do konce. 

"Strhlo nám to peníze, vůbec nevíme, co máme dělat," napsal jeden z nich.

Zoo Praha se už kvůli podvodné facebookové stránce, která je na první pohled od té pravé k nerozeznání, obrátila na policii. "Využívá stejný název, mírně upravené logo i některé naše fotografie a texty. Celou situaci řešíme s policí a varujeme vás zejména před účastí v soutěži, kterou tato stránka inzeruje," napsala zahrada.

Není to přitom první případ podvodníků parazitujících na pražské zoo, který tato instituce v poslední době řeší. Podvodníci nedávno založili falešnou webovou stránku s prodejem vstupenek. "Na základě našeho podnětu byla vypnuta," informovala minulý týden zahrada. Naopak facebooková stránka s falešnou soutěží stále funguje a i přes četná nahlášení ji společnost Meta vlastnící Facebook nezablokovala. 

Internetových podvodů přibývá. Štábu Novy se podařilo pokus o jeden natočit (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.