Hlavní příznaky rakoviny tlustého střeva. Objevují se i dva roky před diagnózou

Existují čtyři hlavní symptomy rakoviny tlustého střeva, které se mohou ukázat i dva roky před diagnózou. Ve svém výzkumu to zjistili vědci z americké Washingtonovy univerzity v St. Louis. Výsledky zveřejnili v časopise Journal of the National Cancer Institute.

Rozpoznat je na sobě mohou i lidé mladší 50 let. Nejde tedy o nemoc, kterou by trpěli jen senioři, upozornil web deníku The Independent. Rakovina tlustého střeva patří podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR mezi nejčastější typy rakoviny v Česku.

Lidé by tak podle vědců měli navštívit doktora, pokud trpí častými bolestmi břicha, rektálním krvácením, průjmy a anémií z nedostatku železa. Jen jeden z těchto symptomů podle nich zdvojnásobí šanci, že máte rakovinu tlustého střeva.

[chooze:article;value:503889]

Vědci ve svém výzkumu analyzovali data o více než 5 000 pacientech. 

"Rakovina tlustého střeva a konečníku není jen onemocnění starších lidí. Chceme, aby si mladší dospělí uvědomili tyto potenciálně velmi vypovídající příznaky a symptomy a jednali. Zejména proto, že lidé mladší 50 let jsou považováni za osoby s nízkým rizikem a nepodstupují rutinní screening rakoviny tlustého střeva a konečníku," upozornila Yin Caoová, jedna z vědkyň, které se na výzkumu podílely.

Vědci také chtějí, aby o těchto příznacích věděli praktičtí lékaři a věnovali jim pozornost. "Stanovení diagnózy obvykle trvá přibližně tři měsíce od chvíle, kdy člověk poprvé navštíví lékaře s jedním nebo více příznaky, které jsme identifikovali. V této analýze jsme však zjistili, že někteří mladí dospělí měli příznaky až dva roky před stanovením diagnózy," sdělila jedna z autorek výzkumu Cassandra Fritzová.

Mezi další významné zabijáky Čechů patří rakovina plic:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.