V Říčanech zkouší sdílené dodávky. Cestu plánuje umělá inteligence

Službu sdílených dodávek pravidelně využívá i paní Vejvodová. "My službu CityA využíváme i několikrát denně, protože jezdíme na kroužky, jezdíme do školky, jezdíme k lékaři," sdělila.

Bez sdílených aut by pro maminku dvouletého chlapečka byl běžný den extrémně komplikovaný. Na okraji Říčan městská hromadná doprava téměř nejezdí. Jak můžeme vidět v jízdním řádu, je to dvakrát ráno a čtyřikrát odpoledne.

Paní Vejvodové tak stačí v mobilu zapnout aplikaci, zadat počet cestujících, cestu z místa A do místa B a vozidlo ji během pár minut vyzvedne. "Ten systém je vlastně celý řízený naprosto samostatně umělou inteligencí, která propočítává ty nejoptimálnější trasy tak, aby byl schopný vyzvednout co nejvíc zákazníků po stejné trase, v podobném čase," vysvětlil zakladatel CityA Dominik Janík.

[chooze:article;value:502349]

"Pravidelně jezdíme trasu tak přibližně deset kilometrů a stojí nás to kolem 40 korun," popsala paní Vejvodová. 

V centru Říčan autobusy jezdí každou chvíli, problémem ale je, že často během dne jezdí poloprázdné. Právě systém sdílených dodávek a umělá inteligence by problém nenaplněných autobusů i oblastí, kam téměř nejezdí, mohly vyřešit. 

"To je právě přesně ten důvod, proč se snažíme přijít s chytrým řešením v rámci smart city, kdy aplikace umožní on-line a inteligentně nabírat lidi tak, aby vozidlo nejezdilo po Říčanech a jezdilo pouze tam, kde lidé čekají na zastávce, nikoliv aby kroužilo prázdné po městě," vysvětlil zastupitel města Říčany Petr Auředník (Klidné město). Městům by to ročně ušetřilo minimálně desítky milionů korun. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.