K Mezinárodní vesmírné stanici odstartovala druhá mise SpaceX

Server Space.com uvádí, že Ax-2 společnosti Axiom Space je v pořadí již druhou misí programu soukromých kosmických letů k Mezinárodní vesmírné stanici a v této oblasti přinese řadu prvenství. Do vesmíru se dostane první žena ze Saúdské Arábie - výzkumnice kmenových buněk Rayyanah Barnawiová. "Jsem velmi poctěna a šťastná, že mohu zastupovat všechny sny a naděje všech lidí v Saúdské Arábii a všech žen doma," řekla Barnawiová minulý týden novinářům.

Velitelkou mise je Peggy Whitsonová, bývalá astronautka NASA, která byla první ženou v čele agentury a první ženou ve funkci velitelky vesmírné stanice. Nyní bude jako první žena velet soukromému letu do vesmíru. Podle CNN to pro Whitsonovou znamená první návrat do vesmíru od roku 2017. Díky svým rozsáhlým zkušenostem a odborným znalostem na stanici je americkou rekordmankou v počtu kumulativních dnů strávených ve vesmíru a v historickém žebříčku jí patří osmé místo.

[chooze:article;value:458985]

"Je to samozřejmě velmi, velmi vzrušující den," řekl dnes večer behěm telekonference novinářům Derek Hassmann, šéf integrace a provozu misí společnosti Axiom Space. "Ve spolupráci s našimi partnery ve SpaceX a NASA jsme pracovali dlouho, dlouho, abychom se dostali až sem. Posádka tvrdě pracovala na výcviku a je rozhodně připravena vyrazit."

https://twitter.com/CNN/status/1660402292703600650?cxt=HHwWlIC9jdHF94ouAAAA

Společnost Axiom Space uvádí, že čtyřčlenná posádka, kterou tvoří Američané Peggy Whitsonová a John Shoffner a dvojice Saúdů Ali Alqarni a Rayyanah Barnawiová, bude na palubě orbitální laboratoře provádět rozsáhlý výzkum a zkoumat nové technologie. Jejich úsilí bude pokračovat v pokládání základů a vytváření klíčových schopností potřebných k vybudování a provozu stanice Axiom, první komerční vesmírné stanice na světě.

Vedení společnosti Axiom předpokládá, že soukromé lety do vesmíru budou pokračovat i po ukončení provozu vesmírné stanice, k čemuž podle NASA dojde v roce 2030. Axiom je jednou z několika amerických společností, které usilují o vytvoření nové soukromé vesmírné stanice. Jde o snahu podporovanou NASA, jejímž cílem je posílit účast soukromého sektoru, aby se agentura mohla soustředit na investice do výzkumu hlubokého vesmíru.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.