Žena si stěžuje, že jí dodavatel energií stále mění nízký tarif. Má na to nárok

"Už minulý týden jsem si všimla, že se mi spíná noční proud v jiných časech, než bylo obvyklé. Dělá si to, co chce. Nevím, na koho se mám obrátit. Volala jsem i distributorovi. Řekli mi jen, že mám časy nízkého tarifu sledovat a pak se teprve ozvat. Podle mě by dodavatelé elektřiny měli zákazníky nejprve informovat, jak se budou časy nočního proudu měnit," uvedla žena, která se na redakci TN.cz obrátila s žádostí o radu.

"Záleží na tom, co máte uvedeno ve smlouvě s distributorem," vysvětluje mluvčí Pražské energetiky (PRE) Petr Holubec. "Když má například někdo elektrokotel či přímotop, tak odebírá levnou elektřinu 22 hodin denně. U akumulačního spotřebiče, jako je například bojler, bývá nízký odběr osm hodin denně," vysvětluje mluvčí PRE.

[chooze:article;value:504088]

​Časy nízkého tarifu podle něj určuje dispečink. "Ten se stará hlavně o to, aby byl ke spotřebě dostatek elektřiny. V době odběrové špičky levný tarif odepne a ve chvíli, kdy vysoká spotřeba není, se zase posílá proud do spotřebičů, jako jsou zmíněné přímotopy či bojlery," vysvětluje Holubec.

Pro odběratele je hlavně závazné, co mají uvedeno ve smlouvě s distributorem. "Některé tarify jsou cenově výhodnější a distributor na oplátku dostává možnost s časy operativně pracovat, ale vždy musí dodržet smlouvou stanovených osm či dvaadvacet hodin odběru denně," uvádí zaměstnanec Pražské energetiky.

"Existují také tarify se striktně danými časy levného proudu, ceny pro spotřebitele už tak výhodné nejsou, ale distributor už s těmi termíny hýbat nemůže," upřesňuje Holubec.

[chooze:article;value:496281]

​O tom, kdy budou časy levnějšího odběru (u klientů, kteří nemají časy striktně dané smlouvou), rozhodují v České republice tři dispečinky. "Jeden je na území distribuce společnosti E.ON, další má společnost ČEZ a jeden provozuje PRE. Každý z nich to řídí podle aktuální spotřeby ve svém regionu. Například v Praze nemůže být nízký tarif v době ranní dopravní špičky. Všichni jedou do práce a je potřeba zajistit elektřinu hlavně pro metro a tramvaje. V zimním období se také hodně svítí," dodává Holubec. Jak to je s časy nízkého tarifu v jednotlivých regionech, lze zjistit z tohoto rozcestníku na webu společnosti ČEZ.

Za současné situace na energetickém trhu už ale podle něj nízké tarify nejsou tak výhodné jako dříve. Nízký i vysoký tarif jsou teď prakticky na stejné úrovni, tedy okolo pěti korun za kilowatthodinu. Výhodnější zůstává pouze distribuční sazba, která je u nízkých tarifů levnější.

Fiala oznámil změnu ohledně cen energií. Lidem by měla usnadnit život (05/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.