Rusové přitvrdili: S Ukrajinou jednat nebudeme, cíle prosadíme jakkoliv

Medveděv podle agentury TASS reagoval na slova předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která se podle Rusů měla vyslovit proti jednání Ukrajiny a Ruska jako rovného s rovným.

"S tím se nedá nesouhlasit. Jak můžete jednat jako s rovným s neonacistickou zemí v poločasu rozpadu, která je řízena zvenčí? Rozhovory jsou možné jen s jejich pány, konkrétně s Washingtonem. S nikým jiným nemá cenu jednat," napsal Medveděv na sociální síti Telegram.

Podle něj navíc lze jednat jen o "uspořádání poválečného světa" a na to je podle bývalého ruského prezidenta příliš brzy.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja zase v pátek při jednání Rady bezpečnosti OSN vyhrožoval, že proti tomu, co Rusko vnímá jako ohrožení své bezpečnosti, se nebude zdráhat použít jakékoliv zbraně, upozornila agentura TASS.

"Rusko si vyhrazuje právo podniknout všechny nezbytné kroky, aby neutralizovalo jakékoliv bezpečnostní hrozby. Cílů speciální vojenské operace bude dosaženo," navázal tak Něbenzja na Medveděva v zaklínání se mantrami, že Ukrajina je nacistický stát a Rusko ohrožuje, čímž se ruský prezident Vladimir Putin oháněl, když vloni v únoru oznámil napadení sousedního státu. Rusové se stále vesměs vyhýbají tomu, aby používali slovo "válka" a vše označují za "speciální vojenskou operaci".

[chooze:article;value:505386]

Diplomatické úspěchy Zelenského

Zatímco ruští představitelé vyhrožují, slaví diplomatické úspěchy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V pátek vystoupil na summitu Ligy arabských států v saúdskoarabské Džiddě, kde přítomné vyzval, aby podpořili jeho mírový plán. Odtamtud pak odcestoval na summit představitelů sedmi nejvyspělejších ekonomik světa (G7) v japonské Hirošimě.

Tam se očekává, že chce apelovat především na představitele Indie a Brazílie, dvou zemí z G7čky, které Ukrajinu otevřeně nepodporují a nezavedly sankce vůči Rusku.

Jeden diplomatický úspěch však Zelenskyj už může slavit. Spojené státy oznámily, že nemají nic proti tomu, aby evropští spojenci dodali Ukrajině americké stíhačky F-16, k jejichž reexportu byl potřeba souhlas Američanů. USA také podpoří výcvik pilotů na tyto stroje.

Více o dodávkách stíhaček na Ukrajinu v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.