Ukrajina odmítla mír, i když jí Rusko chtělo ustoupit, prohlásil Lukašenko

Lukašenko tvrdí, že v prvních týdnech rusko-ukrajinské války vznikla v běloruském Minsku mírová dohoda, která mohla konflikt v řádu hodin ukončit. Informovala o tom agentura Belta.

"Proběhla u nás tři kola jednání. Pak se (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj rozhodl, že potřebuje víc vzduchu nebo co, a přesunul rozhovory do Turecka. Žádný problém. Na stůl položili návrh dohody. Kdyby to měl někdo z Ruska číst teď, zbláznil by se. Pro Rusko to bylo absolutně nevýhodné, ale bylo ochotné to podepsat," prohlásil Lukašenko.

Neupřesnil však, jaké podmínky návrh mírové smlouvy přesně obsahoval. Jednání na jaře 2022 skončila asi po měsíci, když se prokázaly ruské válečné zločiny. Poslední kapkou byl masakr na civilistech v Buči v Kyjevské oblasti. Zástupci obou zemí se naposledy sešli loni 29. března v Istanbulu.

[chooze:article;value:505234]

Zelenskyj od té doby několikrát zopakoval, že jednání o míru budou namístě, až ruské jednotky opustí území Ukrajiny a její hranice se vrátí do podoby stanovené v roce 1991, připomněl portál Polsat News. "Rozhovory s Ruskem, dokud v jeho čele stojí Vladimir Putin, jsou zbytečné," řekl Zelenskyj.

Lukašenko si trvá na tom, že válka mohla dávno skončit. "Mám ten koncept na stole. Když Rusko projevilo vůli tu dohodu uzavřít, hodili návrh do koše. Lidé do možná nevědí. Ale odborníci, kteří se na tom podíleli, jsou si toho dobře vědomi," uzavřel.

Lukašenko má údajně problémy se srdcem. Odbornice řekla, co by se dělo po jeho smrti:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.