V Cannes začal filmový festival. Do města dorazily největší hvězdy

[chooze:gallery;value:31742]

V malebném přístavním městě Cannes po důkladných přípravách začal 76. ročník Mezinárodního filmového festivalu. První den odstartoval tradičním příjezdem filmových hvězd k červenému koberci. Na něm celebrity představily své róby a také šperky. Některé z nich totiž vznikly pouze pro tuto příležitost.

"Od roku 2007 představujeme kolekci kvalitních šperků, které jsou speciálně pro tuto příležitost. Celkem se jedná o 76 kusů, tedy přesně tolik, kolik je počet ročníků festivalu. Pro dílnu je to velká výzva, protože všechny tyto kusy vyžadují několik měsíců výroby," řekla mluvčí festivalu Céline Wackie-Eystenová.

[chooze:article;value:462755]

V záři reflektorů se objevila úchvatná Naomi Campbellová, nestárnoucí Helen Mirrenová nebo elegantní Mads Mikkelsen. Mezi hlavní hvězdy letošního ročníku ale patřil především herec Johnny Depp, herečka Uma Thurmanová nebo Michael Douglas. Ten dorazil i s manželkou Catherine Zeta-Jonesovou a se svou dcerou.

Během úvodního ceremoniálu si pak Douglas převzal Zlatou palmu za celoživotní přínos pro film. "Páni! To je ale přijetí. Moc vám děkuji. Rád bych vás z celého srdce objal a moc vám děkuji," dojímal se herec.

Po ocenění 78letého umělce moderátorka a francouzská filmová herečka Catherine Deneuveová festival zahájila. Ten by letos měl být prý napínavější, než byly předchozí ročníky. "Letos nebude nikdo vědět dopředu, který film dostane cenu. Tentokrát budeme držet jazyk za zuby do poslední chvíle. To je jedno z pravidel pro letošní ročník," přiblížil předseda poroty Ruben Östlund.

Favoritem na vítězství v hlavní kategorii je snímek Jeanne du Barry - Králova milenka. V hlavních rolích se objevil Johnny Depp a Pierre Richard.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.