V Alpách zemřely dvě Češky. Uvěřily mužům, kteří se vydávali za zkušené průvodce

Chtěly pokořit ferraty a zaplatily za to životem. Dvě Češky zemřely v rakouských horách pouhý rok po sobě. Po smrti druhé z žen kriminalisté odhalili, že hlavním spojovacím článkem obou tragédií je 35letý horský průvodce z Českých Budějovic.

"Tento muž byl hlavním organizátorem výprav do Rakouské republiky na ferraty, pomáhal mu jeho 37letý kamarád z Českého Krumlova," informoval policejní mluvčí Jiří Matzner.

Neměli ani potřebná oprávnění

První zájezd do Rakouska dvojice naplánovala na červenec 2019, účastnila se asi dvacítka zájemců. Věřili, že budou pod dohledem zkušeného horského průvodce. Organizátor akce však za sebe podle policie vyslal náhradníka, kamaráda bez jakékoliv kvalifikace a pravděpodobně i bez potřebných zkušeností s vedením větší skupiny osob v náročném horském terénu.

Nejenže dvojice nerespektovala ani obecná doporučení Unie asociací mezinárodních horských průvodců (UIMLA) stanovující maximálně šest klientů na jednoho profesionálního horského vůdce, oba muži před začátkem výstupu na ferratu navíc ignorovali varování o výskytu bouřek v oblasti.

"Pravděpodobně v důsledku všech jednotlivých pochybení jedna členka skupiny, čtyřiadvacetiletá žena, při nebezpečném sestupu na mokrém povrchu uklouzla a po strmém pádu utrpěla smrtelná zranění," shrnul Matzer.

Ačkoliv falešný průvodce zatajil rakouských záchranářům, že se jedná o organizovaný zájezd, a výlet prezentoval jako akci skupiny nadšených turistů, na tragickou událost zareagovala Česká asociace horských průvodců. Kvůli zásadním pochybením včetně toho, že ani jeden z dvojice organizátorů nebyl kvalifikovaným mezinárodním horským průvodcem, muže z Českých Budějovic z uskupení vyloučila. Oficiálně ho tak připravila o funkci průvodce.

[chooze:article;value:498960]

Nepoučil se, zemřela další žena

"To však pro obviněného nebylo asi žádnou překážkou, neboť ve svém nebezpečném podnikání pokračoval a dál nabízel zájezdy. V srpnu 2020 pak zorganizoval další výpravu, tentokrát na jinou zajištěnou cestu (ferratu) Drachenwand. Zde svou nedbalostí způsobil smrt další, tentokrát pětadvacetileté ženy," upozornil Matzner.

Žena byla součástí asi 15členné skupiny. Protože začátečnice neměla ani řádnou výstroj, měl ji organizátor z výpravy vyloučit. To se však nestalo. "Žena na ferratě od samého začátku nedokázala postupovat bez fyzické pomoci ostatních z výpravy, na vrcholu vykazovala známky psychického i fyzického vyčerpání, na což původce nijak nereagoval. Žena se pak při sestupu zřítila z výšky kolem 50 metrů a zemřela," popsal okolnosti druhé tragédie Matzner.

I tentokrát organizátor místním úřadům zatajil, že pořádá placený zájezd. Čeští policisté se o srpnové tragédii dozvěděli až díky trestnímu oznámení advokátky zastupující rodinu druhé zemřelé ženy.

"Vyšetřovatelé tak vlastně všechny skutečnosti začali rozplétat odzadu. Sami tak zjistili děsivou skutečnost, že se tragédie opakují a spojuje je jeden muž a jeho kamarád," upozornil Matzner.

Oba muži nyní v nejbližší době na základě podané obžaloby stanou před soudem v Českých Budějovicích, který bude rozhodovat o jejich vině a případném trestu. Oba jsou obžalováni z usmrcení z nedbalosti.

Doporučení policie

Policisté doporučují, aby si lidé při pohybu v horách (obzvlášť na ferratách) jako svého průvodce vybrali osobu skutečně kvalifikovanou a zodpovědnou, protože do jejích rukou vkládají svůj vlastní život. "Je vždy nutno použít selský rozum a zvážit i své vlastní schopnosti a zkušenosti. V případě, že se svěřím do rukou profesionála, jak tomu mělo být i v těchto případech, bych měl důsledně prověřit jeho skutečnou odbornost a zkušenost. Vodítkem mohou být například stránky https://www.horskypruvodce.cz," doporučil Matzner.

Dubnová lavina v Alpách zabila několik lidí. Sesuv zachytily kamery:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.