Silné bouřky a lijáky. Dovolenou v Chorvatsku a Itálii komplikuje počasí

[chooze:gallery;value:31740]

​I ve středu v Chorvatsku intenzivně prší, informoval portál Danas. "Na západě země stále zataženo s občasnými dešti a přeháňkami. Silnější srážky očekáváme v Dalmácii," uvedli meteorologové.

V jižním regionu, který je turisticky nejpopulárnější, má v noci na čtvrtek udeřit nebezpečná bouřka. Odborníci dokonce varují před nárazy větru o síle orkánu.

[chooze:article;value:504616]

Od pondělí hasiči, záchranáři a dobrovolníci odklízejí následky prudkých lijáků, které zvedly hladinu řek a zaplavily několik měst. Nejhorší situace panovala v okolí přímořského Zadaru.

Naštěstí se nikomu nic nestalo. "Mluvil jsem s prefekty Zadarské a Viroviticko-Podrávské župy. Vláda Chorvatské republiky poskytne pomoc při opravách škod," slíbil chorvatský premiér Andrej Plenković.

O poznání horší následky mají rozmary počasí na severu Itálie. V oblasti Emilia-Romagna zemřelo přinejmenším pět lidí a tisíce přišly o střechu nad hlavou, upozornil list The Guardian.

[chooze:article;value:504600]

"Déšť ještě neustal a pravděpodobně bude pokračovat několik dalších hodin. Čelíme velmi, velmi komplikované situaci," vzkázal Titti Postiglione, šéf italského úřadu pro civilní ochranu. Ztrát na životech podle něj může přibýt.

Počasí na obou březích Jaderského moře by se mělo začít zlepšovat v pátek. Meteorologové předpovídají slunečný víkend bez deště, nanejvýš s malými přeháňkami.

Chorvatsko před hlavní sezónou čelí katastrofě. Voda zaplavila část země:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.