Nová aplikace ukáže, kde jsou klíšťata. Nahlásí také, jestli mají boreliózu

Mapa výskytu nebo procento infikovaných klíšťat v dané lokalitě, takové informace skrývá nová aplikace Klíšťapka. "Uživatel si na mapě může najít lokalitu, kam chce jet třeba na výlet, a může se podívat, které části lesa jsou více zamořené," vysvětlil docent systémového inženýrství Provozně-ekonomické fakulty ČZU.

Aplikace funguje na základě matematických modelů, mapových podkladů a také údajů, jako je třeba teplota nebo nadmořská výška. "Nejvíce klíšťat se vyskytuje v nižších nadmořských výškách, zhruba do 700 metrů nad mořem. V těch lesích jehličnatých, konkrétně v porostech s borovicí lesní," poznamenal Zdeněk Vacek z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU.

Novou aplikaci si pochvalují i veterináři. "Pro mě je to také dobré, kde žije ten klient, tak mu říct, že určitě by měl používat nějaké přípravky proti blechám, klíšťatům. Klíšťata se vyskytují čím dál tím častěji, těch zvířat je mnohem více," sdělila veterinární lékařka Martina Načeradská.

[chooze:article;value:502833]

Tady můžeme vidět takzvané vlajkování, kdy se klíšťata nachytají na speciální látku, která je podobá zvířecí srsti. Poté sesbíraná klíšťata zamíří do laboratoře, kde odborníci zjišťují, zda a jakou nemocí jsou nakažená. 

"Nejčastějším onemocněním, které mohou klíšťata tady v České republice přenášet, je právě lymská borelióza, proto jsme se tomuto onemocnění věnovali nejvíce. Budeme se v dalších letech věnovat právě i výskytu klíšťové encefalitidy," vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymeskou borreliózu Státního zdravotního ústavu Kateřina Kybicová.

Aplikace je zatím dostupná uživatelům mobilních telefonů s operačním systémem Android, pokud se ale v budoucnu objeví vývojář i pro systém iOS, bude Klíšťapka dostupná i pro uživatele tohoto systému.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.