Na Toužimsku zřejmě někdo otrávil orla mořského. Zahynulo i mládě v hnízdě

[chooze:gallery;value:31736]

Od začátku letošního roku eviduje Česká společnost ornitologická (ČSO) už 18 otrávených dravců. A podezření na otravu mají ochránci také v případě nálezu mrtvé samice orla mořského v lese na Toužimsku.

Ptáka našel kolemjdoucí. "Uhynulý orel ležel přímo pod hnízdem, které bylo 35 metrů vysoko. Existovala šance, že na něm jsou ještě živá mláďata. Svou pomoc nabídl hasičských záchranný sbor, který se dostal s výsuvným žebříkem až ke hnízdu. Tam, bohužel, hasiči našli už jen mrtvé orlí mládě. Bylo mu pár týdnů," uvedla na webu Pavla Tájková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Regionálního pracoviště Správa CHKO Slavkovský les.

[chooze:article;value:504782]

Orlice neměla žádná vnější zranění. Případem se zabývají karlovarští kriminalisté. "Skutečnost můžeme potvrdit. V současné době čekáme zejména na výsledky pitvy zajištěného dospělého orla mořského i mláděte," řekl TN.cz policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Oblast následně prohledala také psí jednotka ČSO. "Provedli jsme prohlídku nejbližšího okolí přímo pod hnízdem a následně dalších lokalit výskytu orlů vytipované ornitologem Pavlem Olbertem. Žádná další uhynulá zvířata ani návnady jsme nedohledali," sdělila psovodka Klára Hlubocká.

Letos jde už o třetí případ zmařeného hnízdění orlů mořských v Česku, které ornitologové evidují. "Na Brněnsku a na Pelhřimovsku na jaře někdo pokácel stromy, kde hnízdili orli. Na Pelhřimovsku k tomu došlo v rámci těžby. Na Brněnsku šlo evidentně o úmysl zmařit orlům hnízdění, žádná těžba v okolí neprobíhala. Ty případy řeší kriminální policie," doplnila Hlubocká.

Trávení volně žijících zvířat je v Česku podle ČSO obrovským problémem. Od roku 2017 už zdokumentovali a předali policii 139 případů, jejichž oběťmi se stalo přes 500 zvířat. Traviči nejčastěji používají jed karbofuran, jeho držení je v celé Evropské unii (EU) od roku 2008 zakázané. Jed je smrtelný v malé dávce, a to i pro člověka. Doposud byli v republice za trávení volně žijících zvířat odsouzeni dva lidé.

Žena chtěla zachránit ptáče, když se k němu přiblížila, napadla ji vrána. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.