Je vám přes 40? Tak pozor na vetchozrakost!

Presbyopie neboli vetchozrakost je přirozený proces, který způsobuje horší vidění na blízko a obvykle k němu dochází právě po čtyřicítce. Nitrooční čočka totiž touto dobou začne ztrácet svou elasticitu, a tak je pro oko stále náročnější zaostřit na krátké vzdálenosti. Pokud tedy máte dojem, že vaše vidění na blízko není, co bývalo, zajděte si raději k očnímu lékaři na vyšetření nebo do optiky na měření zraku.

Mám jednu ruku dlouhou

Musíte při čtení oddálit knihu od očí, aby se vám text nerozmazával? Začne vás při šití či jiné titěrné práci po chvilce bolet hlava a jste malátní? Pak je dost pravděpodobné, že vás trápí právě presbyopie. "Oko už není schopné zaostřit si blízký předmět. Při nedostatečném zaostření se zúží zornice, nitrooční čočka se vyklene a v podstatě si přidá potřebné dioptrie, aby byl blízký obraz zobrazen na sítnici ostře. S přibývajícím věkem nám ale tato schopnost slábne, nitrooční čočka tuhne, ztrácí pružnost a svaly následně ochabují," vysvětluje optometrista z optiky Lentiamo Jakub Odcházel.

​Presbyopie navíc může být spojená s dalšími vadami zraku, jako je krátkozrakost, dalekozrakost či astigmatismus.

Co s tím?

Presbyopii se nelze úplně vyhnout, naštěstí ji ale můžete mrknutím oka vyřešit pomocí multifokálních kontaktních či brýlových čoček. Její projevy lze navíc zmírnit či oddálit osvojením pár jednoduchých zvyků:

  1. Při koukání do telefonu či počítače mějte v místnosti dostatek světla, abyste svým očím ulevili od intenzivního záření z obrazovky.
  2. Dbejte také na to, aby vzdálenost elektronické obrazovky od oka byla 70–100 cm. V případě knihy se doporučuje cca. 40 cm.
  3. Po hodině námahy nechte vždy oči relaxovat pomocí oční jógy. "Při pocitu únavy střídejte po 15 vteřinách pohled do dálky (více jak 5 m), na střední vzdálenost (2 m) a na blízko (40 cm)," doporučuje Jakub Odcházel.
  4. Pokud pociťujete únavu či vysychání očí, používejte oční kapky nebo umělé slzy. Udržíte tak oči hydratované a zvlhčené.
  5. Dopřejte svým očím dostatek vitamínu D a A a také selenu, hořčíku, vápníku a zinku.
  6. A konečně: alespoň jednou ročně zajděte na preventivní prohlídku ke svému očnímu lékaři, který umí problémy odhalit už v zárodku. Presbyopii navíc dokáže diagnostikovat i kvalifikovaný optometrista v licencované optice, která disponuje moderními diagnostickými technologiemi.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.