Horor na dovolené v Egyptě. V Rudém moři se potopila loď plná turistů

Z romantické plavby po Rudém moři se stal horor. Nedaleko egyptského pobřeží se na bok převrátila loď plná turistů. Na palubě bylo dohromady 35 lidí, z toho 9 členů posádky. Přestože část osazenstva uvázla v podpalubí, odkud bezmocně sledovala, jak se jejich prázdninová jachta potápí, jako zázrakem všichni přežili.

"Věděl jsem, že něco není v pořádku. Viděl jsem plavat ryby za oknem mé kabiny. Křičeli jsme o pomoc a nad sebou jsme najednou uslyšeli praskot. Měli jsme pocit, že se děje něco strašného," popsal pro britský list Daily Mail situaci 53letý David Taylor, který na výletní plavbu vyrazil se svým 21letým synem.

[chooze:article;value:504139]

"Když jsme zjistili, že nemůžeme uniknout po schodech a nikdo nám nepřišel pomoci, hrozně jsme se báli," pokračoval Taylor. Naštěstí je ve vraku našel potápěč Ferdinand Suarez Meilla, který kontroloval, zda v lodi někdo nezůstal. Ten jim nakonec pomohl dostal se na horní palubu, kde nasedli na záchranné čluny.

Podle některých pasažérů se přitom traumatickému zážitku dalo zabránit. Dvaadvacetiletý potápěč Christian Hanson se svěřil, že už při nalodění bylo znát, že se jachta na jednu stranu nepřirozeně naklání. Cestující proto z dramatické nehody viní hlavně posádku. Ta prý nebyla na možnou krizi vůbec připravená a ani při záchranných akcích nepostupovala profesionálně. 

[chooze:article;value:502379]

"Dokázali jsme se zachránit jen proto, že mezi námi byli zkušení potápěči, kteří ostatním nezištně pomáhali. Proto jsme všichni vyvázli živí, a to včetně posádky lodi. Ta pomalu neuměla ani plavat a nebyla vůbec schopná se s touto kritickou situací vypořádat," svěřil se podle deníku Poland Posts jednadvacetiletý Alexander Derhaag z Belgie.

"Potýkali jsme se i s nedostatkem bezpečnostního vybavení, nefunkčními záchrannými čluny a nevycvičeným personálem. Navíc právě kapitán byl jeden z prvních, kdo opustil loď, aby si zachránil svůj holý život," prozradil mladý Belgičan.

Muž se nevrátil od vody. Našli jen jeho surf ohlodaný od žraloka (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.