ŽIVĚ: Odbory kritizují úspory vlády. Průměrné rodině vezmou i pětinu příjmů, tvrdí

Předáci ČMKOS v úterý představili své problémy s vládním konsolidačním balíčkem, který má ozdravit veřejné finance. Vládu Petra Fialy (ODS) obvinili z toho, že přehazuje problémy státního rozpočtu na zaměstnance. 

Odboráři představili své výpočty dopadů konsolidačního balíčku na české domácnosti. K tomuto účelu vytvořili modelovou rodinu, z jejíchž příjmů počítali ztráty. "Vycházíme z rodiny, která je mírně nadprůměrná. Jde o dva dospělé, kteří mají dítě a každý z nich vydělává 42 tisíc korun hrubého. Tato rodina bude zkrácena na příjmech o 17 až 20 procent. Ve veřejné sféře přijde až o 178 207 korun ročně, v soukromém sektoru to bude 152 763 korun," prohlásil předseda ČMKOS Josef Středula.

[chooze:article;value:504574]

Pro výpočet finančních dopadů zvolili odboráři rodinu, v níž oba rodiče vydělávají lehce pod průměrnou mzdou. "Průměrná mzda se kvůli inflaci zvedla na asi 44 tisíc. Takže i když to vypadá nadprůměrně, máme zde vlastně docela obyčejnou rodinu," vysvětlil vedoucí ekonom ČMKOS Martin Fassmann.

Ve výpočtech zohlednili odboráři v první řadě změny v daních. "Ceny se budou zvyšovat u veškerého zboží, u kterého se posune DPH z 10 na 12 procent. Tam jsou například platby za teplo, energie, vodné a stočné, náklady na osobní dopravu nebo stravování. Druhou částí jsou opatření jako zvýšení spotřební daně u alkoholu, cigaret, nafty nebo dálničních známek. Kvůli tomu narostou všechny výdaje i o 52 105 korun," tvrdil Fassmann.

Středula v pondělí vyhlásil stávkovou pohotovost. Přiměla ho k tomu situace ohledně konsolidačního balíčku, s jehož podobou odbory nesouhlasí. Podle Středuly s odbory vláda o podobě balíčku téměř nekomunikovala.

Že mají k balíčku výhrady, odboráři nastínili už v pondělí. Mezi nimi bylo i navrhované opětovné zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance. To považuje Středula za nesmyslné trestání zaměstnanců za rozpočtové chyby státu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.