Úder El Niña se blíží. Evropu sežehne brutální vedro, varují odborníci

"Nad Evropou se utvořila vysokotlaká zóna vyvolaná kolapsem polárního víru. Nadcházející období na severní polokouli poznamená přechod mezi La Niñou a El Niñem, jehož nástup bude silný," uvedli meteorologové z odborného portálu Severe Weather

Podle dlouhodobého modelu Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) vzroste v létě na starém kontinentu průměrná teplota přinejmenším o dva stupně Celsia.

"Zejména na jihozápadě počítejme s výrazně teplejším počasím oproti normálu," pokračovali odborníci.

[chooze:article;value:502432]

Příští měsíce nemají být příliš bohaté na srážky. Sušší podmínky budou podle ECMWF zejména nad severní Evropou. "Více by mělo pršet v jižních částech kontinentu, model naznačuje i aktivnější bouřkovou sezónu," doplnili meteorologové.

El Niño mělo podle dlouhodobého vzorce přijít už před dvěma lety. Nástup ale pravděpodobně oddálily extrémní požáry v Austrálii, upozornil web Earth.

Přímý vliv známého jevu na Česko prokázaný není, dopady se nám však nevyhnou. "Od oceánu se bude oteplovat také vzduch, takže se předpokládá celkové zvýšení průměrné teploty vzduchu na celé planetě," upozornila expertka na počasí Dagmar Honsová.

Kdy v létě vyrazit na dovolenou? Podívejte se na speciál o počasí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.