Policie zasahuje v centrále ŘSD. Důvodem je zadávání veřejných zakázek

"Mohu pouze uvést, že náš útvar NCOZ dnešního dne provádí úkony trestního řízení," řekl v úterý TN.cz mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) o samotném zásahu ví. "Mám jen základní informaci, že tam policie zasahuje. Předpokládám ale, že důvodem není současná práce ŘSD," uvedl pro Deník N.

[chooze:article;value:486487]

Zásah probíhá od úterního rána. "Spolupracujeme se specializovaným útvarem Policie České republiky. Po konzultaci a koordinaci mu poskytujeme veškerou součinnost, především doklady, data, informace a záznamy. Vše, co policie požaduje, tak bude mít v kompletním rozsahu během úterý," sdělil TN.cz mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Generální ředitel ŘSD Radek Mátl portálu iRozhlas potvrdil, že zásah je širšího charakteru. Policisté zasahují nejen v Praze, ale napříč republikou. "Probíhá zajišťování dokladů k historickým zakázkám ŘSD," poznamenal.

"Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze vykonává dozor v trestní věci vedené Národní centrálou proti organizovanému zločinu pro podezření z trestné činnosti organizované skupiny působící v procesu zadávání veřejných zakázek Ředitelství silnic a dálnic ČR," informoval v tiskové zprávě žalobce Tomáš Minx. 

Zda byl v případu někdo obviněn nebo zadržen, však žalobce neupřesnil. Pouze poznamenal, že existuje podezření z "páchání trestných činů zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a pletichy při zadání veřejné zakázky a veřejné soutěži".

Podívejte se na vyjádření tiskového mluvčího ŘSD:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.