Nejsem hamižná, šlo mi o princip. Vondráčková vysoudila vyšší důchod

[chooze:gallery;value:31716]

Helena Vondráčková se dočkala. Po letech tahanic vyhrála soud se státem a bude mít vyšší důchod. V roce 2011 jí ho vyměřili na pouhých 8 tisíc korun. Když se ohradila, zvedli ho na 13 tisíc, jenomže ani to zpěvačce nestačilo.

"V pondělí jsem dostala od svého právníka, který vše podal k soudu, protože se pořád nic nedělo, konečně pozitivní zprávu, vlastně výbornou zprávu. Soud uznal podklady, které jsem uváděla jako důkaz pro nereálný výpočet mého důchodu, za pravdivé," vysvětlila zpěvačka TN.cz.

Úřady předtím podle Vondráčkové nepřihlédly k jejímu zaměstnání v Pragokoncertu před sametovou revolucí. "Byla jsem připravena o dvacet let práce, kterou jsem vykonávala, a tím pádem bylo rozhodnutí sociálního zabezpečení špatné a musí mi vše vrátit," tvrdí.

[chooze:article;value:475432]

"Můj starobní důchod je třeba zrenovovat a vypočítat znova. Zda získám zpět i peníze, o které jsem přišla kvůli špatné výměře, uvidíme. Já doufám, že ano," svěřila Vondráčková.

Zatím netuší, kolik to bude. S manželem už přesto verdikt soudu oslavila. "Měli jsme samozřejmě radost a připili jsme si skleničkou šampaňského na báječný výsledek, ve který už jsme ani nedoufali," řekla umělkyně.

"Chtěla bych ale dodat, že mně vlastně nešlo ani o tu výši peněz. Přestože jsem si myslela, že je to nějak podceněné, šlo mi hlavně o princip. Někteří lidé totiž před lety reagovali na mou stížnost slovy, že jsem hamižná a že mi jde jen o peníze. Já ale nejsem člověk, který by svůj život stavěl na penězích. Šlo mi opravdu o spravedlnost. Myslím si, že každý v této republice by měl být na stáří ohodnocen důchodem, který mu přináleží," dodala Helena Vondráčková.

[chooze:article;value:477336]

Podle příznivců udělala zpěvačka dobře, že nízký důchod nepřešla mlčením. "Rozhodně nemusíte nikomu nic vysvětlovat a omlouvat své jednání. Tomuhle státu jste vydělala peněz jak jedna prosperující fabrika. Je to ostuda, co vám vyměřili," napsala Vondráčkové jedna z jejích mnoha fanynek.

"To bylo od začátku jasné, že jde o chybu. U tak významného člověka, který roky poctivě pracuje, dává veřejnosti vše, co může, je přímou povinností odměnit ho dle zásluh," doplnila další.

Helena Vondráčková má na kontě 20 milionů prodaných desek. Podívejte se na video (6/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.