Ministerstvo chystá zálohování PET lahví. Ukázalo, jak má systém fungovat

Aktuálně se v Česku záloha vybírá za skleněné lahve. To by se už brzy mělo změnit. Podobný systém chystá ministerstvo životního prostředí také u PETek a plechovek. "Nyní už připravujeme konkrétní znění a píšeme paragrafy. To bychom rádi měli hotové do konce letošního roku. S následným projednáním a schválením ve Sněmovně a Senátu by systém mohl být spuštěn v polovině roku 2025," sdělil ministr životního prostředí Petr Hladík.

Jedním z cílů resortu je, aby obaly zmizely z přírody. "Často se nám povalují ve škarpách a lesích. Tyto negativní věci bychom rádi odstranili. Dalším cílem také je, abychom ze staré PETky udělali novou. Dnes to tak nefunguje. Navíc chceme, aby byly v dostatečné kvalitě pro potravinářský průmysl," vysvětlil Hladík.

[chooze:article;value:491523]

Zálohování

Systém bude přitom velice podobný, jako v případě zálohování skleněných lahví. "Buď je budeme vracet do automatů, nebo na základě ručního odběru," nastínil ministr.

Záloha bude na všechny PET lahve a plechovky od jednoho deci po tři litry a pití s obsahem do 15 % alkoholu. Výjimkou však budou plastové lahve od mléka a mléčných výrobků a nápojů s obsahem alkoholu nad 15 %. "Kvůli jejich znečištění je nedokážeme znovu vyrobit. Ty budou patřit zpět do žlutých kontejnerů, které zůstanou zachovány," přiblížil Hladík.

Jaká bude výše zálohy, však ministerstvo plánuje ještě upřesnit. "Navrhujeme čtyři koruny až pět korun. O definitivní částce ale budeme ještě diskutovat," uvedl šéf resortu životního prostředí.

Ministr navíc ubezpečil, že systém záloh nebude stát spotřebitele nic navíc. "Zálohu, kterou občan v obchodě zaplatí, tak při vrácení PETky nebo plechovky dostane zpět," ujistil Hladík.

Sběrná místa

Lidé budou moci vrátit obaly na zhruba 11 tisících místech napříč Českem. "Sběrnou síť povinně nastavíme u každého obchodníka, který má prodejnu o velikosti nad 50 metrů čtverečních. Stejně tak to bude i v případě čerpacích stanic," řekl Hladík. Povinnost vybírat zálohované obaly budou mít i on-line prodejci.

[chooze:article;value:472689]

Zapojit se ale budou moci dobrovolně také menší obchody, večerky či benzinky. "Zároveň do systému mohou vstoupit i obce, odběrná místa mohou být na obecních úřadech nebo ve sběrnách. V obcích nad 300 obyvatel, kde nebude ani povinné ani dobrovolné místo k odběru, ho povinně zřídí operátor systému. Zastupitelstvo ale o to bude muset požádat," uvedl Hladík.

Vrácení

Obaly nebude nutné jakkoli vymývat. Při vrácení je důležité, aby nebyly zdeformované a sešlápnuté. Musí být navíc čitelný také jejich unikátní EAN kód. "Je to proto, aby se v Česku nevybíraly PETky pořízené nebo distribuované v jiných zemích. Chceme, aby se plechovky a lahve prodané v Česku zpátky vysbíraly," uzavřel Hladík.

Pilotní fáze

Na konci února přitom odstartovala pilotní fáze projektu zpětného odběru plechovek a plastových lahví. Ty už nyní vykupují tři prodejny obchodního řetězce Kaufland a tři pobočky Lidlu. Lidé za obaly získávají slevové kupóny. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.